Terima kasih sekali pada Mat Gebu kerana berkongsi resepi ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Masa kat US dulu pernah masak spt di SINI. Masa tu kena masak sendiri kalau teringin nak makan. Bila dah kat Msia ni kerap sangat jumpa nasi minyak. Selain ada di jual di restoran, kat kenduri kahwin mmng menjadi menu wajib...dahlah sedap free pulak tu. Itu adalah salah satu sebab kenapa tak kerap masak nasi mcm ni. Bila sesekali masak sendiri ni, waduhhhh mmng sedap tak terkata. Anak2 tak renti2 memuji kesedapan nasi minyak yg mamaNya masak. Macam biasalah mamaNya kata, kalau dah sedap makanlah banyak2...he3..
Oklah jom semak resepinya, manalah tau tetiba teringin nak makan nasi minyak air tangan sendiri...
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 cawan beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
- 1 1/2 cawan susu cair
- 4 cawan air
- 1 ketul kiub pati ayam Knorr-Yatie tambah
- 1/4 cawan minyak jagung
- 4 camca besar minyak sapi
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 2 helai daun pandan, disimpul
- 3 ulas bawang putih*
- 4 cm halia*(*kisar halus)
- 2 camca teh garam
- Secubit gula
- 1 batang kayu manis#
- 1 kuntum bunga lawang#
- 3 biji buah pelaga#
- 5 kuntum bunga cengkih#(#rempah tumis)
- Sedikit pewarna kuning (kali ni saje je tak letak)
- Panaskan minyak jagung dan minyak sapi. Tumis rempah tumis dan bawang besar hingga harum dan bawang layu. Masukkan bahan kisar dan daun pandan. Tuang air dan biar mendidih.
- Masukkan susu cair, garam dan secubit gula. Bila mendidih, padam kan api dan tuang dalam rice cooker, masukkan beras, kacau rata dan masak seperti biasa.
- Bila nasi kering, buat beberapa lubang dan masukkan pewarna kuning@hijau, tabur kismis dan daun ketumbar jika suka. Biar nasi betul2 masak.
- Gemburkan perlahan menggunakan garfu, cukup sekadar bahan tadi bergaul mesra. Tabur bawang goreng, hirisan daun sup/bawang, gajus dan kacang pis (jika suka) sebelum menghidang...
wahhhhh. lapor terus..
ReplyDeletekak yatie.. mai bagi ayu sepiring.
Hehehee. . Kalau nak mkn nasi minyak time pg kenduri ja kak. Mkn kedai x pernah lagi order nasi minyak. Masak sendiri lg la x pernah. Mn tau esok2 muncul mood nak masak sendiri pulak boleh selongkar dapur akk cari resepi. . :))
ReplyDeleteSedap nya..mama ngan Ayah mmg suka makan nasi minyak ni..Tengahari tadi baru pegi makan nasi Arab kt Al Rawsha ..Kg Pandan..sedap..Nk masak tk pandai..Nanti mama cuba buat nasi minyak ni..Terima kasih for sharing..
ReplyDeleteassalam kak Yatie
ReplyDeletesedapnye tgk ayam bakar halia kak Yatie ni la
ada nasi minyak lagi isshhh lapo dibuatnya he he
anak dara sy suka kalu nasi minyak ni tp kan makan waktu g kenduri je
Assalam kak Yatie, sedap tgk menu nasi minyak dan lauk ayam akak ni..baru jer buat nasi minyak msk utk tempahan dari ofis hubby hari tu tapi terasa mcm nk mkn lagi jer:)
ReplyDeleteselamat pengantin baru kak yatie...hehehe....
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletemmg lapor tgk gabungan nasi minyak n ayam panggang tue...betul tue bila masak gn beras siam,dia tetap lembut walaupun dah sejuk...nnti asz nak try,cuba n test kak..thanks kak:))
salam...
ReplyDeletewah.. sedapnya kalau dapat sepinggan.nasi minyaknya mesti best dari rumah kenduri.
nasi minyak orang kahwin ni, Kak Yatie.. keh keh keh
ReplyDelete