Sunday, February 26, 2012

Resepi Tepung Goreng Pisang Rangup

Assalamualaikum dan slmt berhujung minggu. Hari ni dan semalam bnyk dpt jemputan perkahwinan, so cuti masaklah. Bila malam tu makan yg ringkas2 je asal kenyang..sesekali apa salahnya kan. Petang ni masak pisang goreng je. Biasanya guna resepi di SINI, kali ni cuba resepi di SINI pula. Alhamdulillah mmng sedap dan ranggup je mcm guna tepung goreng pisang adabi....memang terasa kelainannya. Terima kasih pada penyumbang resepi. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula buat rujukan. Pada kawan2 yg nak merasa tu bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya.


Bahan-bahan:-
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 5 sudu besar santan pekat (santan kotak)
  • 1/2 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 biji telur
  • Air secukupnya
  • 2 sudu besar majerin yang telah dicairkan
  • Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
  1. Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali majerin dan air.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga pekat
  3. Masukkan majerin cair dan kacau rata
  4. Jika anda ingin melihat langkah secara bergambar dan detail berkenaan fungsi mengapa setiap bahan dimasukkan, sila ke SINI. Penulis blog ini berkongsi langkah demi langkah dan idea yang menarik untuk mempelbagaikan kegunaan tepung goreng pisang ini.

4 comments:

  1. mintak izin C&P - lain drp biasa buat ni..tk kongsi resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh....
      baru kali ini tau cara ni kak...
      nak try .... kat rumah byk pokok pisang...
      selalu berbuah...biasa main celup kan tepung je... xixixi
      nak try talam talas kak yatie jugaaaaa...
      semoga menjadi ...amin...
      saia mta izin share resep kat blog ye kak... :)

      Delete
  2. mekasih sudi share kak.. mau try gak la..

    ReplyDelete