Bahan Utk Lapisan Bawah (loyang 10x10x2")
- 300 gm sago kecil warna putih
- 60 gm sohoon
- 100 gm kelapa parut putih
- 100 ml santan pekat
- 300 ml air
- 1 sudu kecil garam.
- Cuci sago sebentar, rendam selama 30 minit dan toskan.
- Rendam sohoon dngn air suam selama 30 minit, toskan dan potong kecil2.
- Satukan bahan2 di atas dan masukkan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah dioleskan dengan minyak. Saya alas plastik dan oleskan sedikit minyak.
- Kukus selama 25-30 minit dan tekankan sikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
- 4 biji telur
- 300 gm gula pasir
- 400 ml santan pekat
- 400 ml air +3 helai daun pandan(blender dan tapiskan)
- 100 gm tepung kastard
- sedikit pewarna hijau
- 1/8 sudu kecil alkaline water@air abu (takde, Yatie guna 1 sudu kecil air kapur)
- 1/2 sudu kecil garam
- Campurkan semua bahan dan blend rata.
- Kacau sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
- Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
- Padamkan api dan angkat kuih setelah masak. Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.
Cara ini saya gunakan semasa guna pengukus biasa dan juga trio steamer.
Sekiranya terdapat sedikit air di atas permukaan kuih, sendengkan/sengetkan loyang dan buangkan air tu guna sudu perlahan2.
Boleh juga gunakan kertas tisu dapur. Selepas itu, letakkan semula kuih di tempat rata dan biarkan benar2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan rata dan cantik. Selamat Mencuba...
wow! glemernya nama kuih talam ni ;-)
ReplyDeletebawah dia tu sagu ye kak?
duh duh..ni yg buat daku sayang banget kat yatie...sedap ngonyel petang2 gini...fuhhh org first sampai..siap la korag yg kendian..mokcik nk pulun sensorang...hikhikhik...
ReplyDeletesalam dek yatie manis...
ReplyDeletemmg cung melecuunggg hijau dia..mesti sikecik yatie suka sgt... long ilah pun suka kuih2 kukusan..tapi pg tadi buat laksam kukus juga hehehe...resepi talam ni dah ada tapi lom cuba nak salin lagi sekali la yatie.. ngeh3x
kak..lia copy resepi..esok nak buat... :D terima kasih.
ReplyDeleteteruja nak tengok talam tokyo...bila tengok macam serimuka, sekali baca oooo.... bahannya ada sohoon dengan sagu pulak ye...
ReplyDeleteAkak saya pun ikut tips akak sapu air pada tudung pengukus . Kdg2 kalau bungkus pun ada air gak jatuh. Kak yatie mengguda tau. Tapi kan letak soohoon tu, ada rasa soohon tu tak? Tibe2 tekak tak berkenan kat pakcik sohon tu. Hahaha
ReplyDeleteAiseymen...hari ni baru cadang nak buat Puding Roti Marble, Yatie dah ke Tokyo pulak. Lambat betul gerabak akak ni. Apa-apa pun akak kagum dgn Yatie yg rajin menalam ni. Good job...keep it up!
ReplyDeleteSalam Yatie. Along belum lagi cuba resepi ni. Tengok Yatie buat naik semangat pulak.
ReplyDeleteAsalamualaikum Yatie.. nampak cantik talam ni.. kalau free nak juga akak mencubanya.. terimakasih yer kerana berkongsi resepi talam ni..
ReplyDeleteKak yatie..tentu sedap kan..sebab ada sago dan sohoon.Tak pernah lagi makan yg version ni.
ReplyDeletecantik betol kejadiannya... solid!!
ReplyDeleteAslmkum Yati
ReplyDeletedr jauh ingat serimuka tp talam tokyo...belum pernah rasa talam ni...
Assalam Yatie...amboii rajinnya wat talam ni..dah buat dulu kan...sungguhlah rajin adikku cayang sorang ni....kalau bagi kat akak 1/2 loyang ni alangkah bahagianya...hehe
ReplyDeleteapasal nama dia tokyo bukan Jb ke,kb ke hehe.Cantiknya kejadian talam tokyo ni.yatie ni mmg pakar dalam buat kuih talam.Tahniah.Insyallah nak cuba jugak lah resepi chef asma ni.
ReplyDeleteKslau nak cari resepi kuih talam dan tgk kuih talam yg cantik dan kemas...wajib singgah kesini...he he...molek je potongan kuih Talam ni Yatie....nampak sedap je...nama pun glamour uuuu...tokyo mari...:D
ReplyDelete@zarin
ReplyDeleteglemer ke nama kuih ni...akak pun tak tau nape namanya talam tokyo, padahal orng jepun pun tak reti nak makan kuih mcm ni...hehehehe..
@Chah
ReplyDeletehah3..ni yg buat Yatie pun sayang kat Chah ni..nah yatie bagi 5 ketoi utk rasa, suka tak....
@ilahjy
ReplyDeletewkmsalah kak Ilah, mmng Hamka suka kuih yg kaler ijau mcm ni..tapi dia ngelat makan yg atasnya je..yg sagunya dia takmo...kuih ni mmng sedap sangat kak, cubalah..mesti lagi CUN kalau akak yg buat..
@Mamamya
ReplyDeleteok silakan mamaNya..akak tunggu niiii..
@Amie
ReplyDeletemmng mcm serimuka, cumma yg bawahnya guna sago, kelapa dan so'hoon...sedap sangat..cubalah.
@izahdaut
ReplyDeletebetullah Izah, kdng2 dah bungkus penutup tu dngn kain pun still airnya menitik gak kan..tulah yg buat, lap penutup setiap 5 minit..
mmng kuih ni letak so'hoon..tapi PERCAYALAHHHHH sikit pun tak rasa so'hoon tu...sedap sangat..Izah kalau nak buat, buatlah separuh adunan je sbb dpt banyak adunan ni..
@Junie Octovian
ReplyDeletetq sudi singgah sini, takpe buatlah yg mana berkenan dulu ya..selamat mencuba..
@HomeKreation
ReplyDeletewkmsalam, cubalah along..mmng sedap sangat kuih talam tokyo ni...
@Lina
ReplyDeletewkmsalam, mekaceh Lina...cubalah mmng sedap kuih ni...
@ibh
ReplyDeletemmng sedap sangat...gandingan yg mantap...cubalah..
@Gee®
ReplyDeletemekaceh Gee....Gee pun dah pernah buatkan..sedapkan..
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete@Mamasya
ReplyDeletewkmsalam, mmng mcm serimuka sekali pandang...tapi bila rasa..Ummmphhhh mmng sedap sangat..cubalah, baru tau rasanya...
@Ummi
ReplyDeletewkmsalam, mmng dulu dah buat kak, tapi resepinya lain sikit..resepi kali ni mmng best dan rasanya sedap sangat...cubalah..kalau dekat mmmng seloyang yatie bagi khas utk akak..
@cikmanggis
ReplyDeletetak taulah nape kuih ni namanya talam tokyo, padahal orng tokyo pun tak reti makan kuih ni agaknya...tq CM, mmng sedap kuih ni...cubalah kalau teringin nak rasa..
@cik cek
ReplyDeletemekaceh cik cek, yatie ni peminat setia kuih2 mcm ni...sbb tu suka buat dan suka makan...lehlah cuba kalau teringin...sedap tawww..
salam k.yatie.. menariknya tengok talam tokyo nie, sekali pandang mcm serimuka..resepinya mmg dah ade..tp lom sempat2 lae nak membuatnya.. :D
ReplyDeletesalam kak yatie...saya minat dgn kuih2 talam akak...saya ada try buat talam tokyo ni tp xjadila ...sagunya jd cair n bercampur dgn yg lapisan atas...maybe saya xpandai guna sukatan ml n gram...hehe boleh tak kak yatie berikan sukatan dlm cawan...tq..
ReplyDeletenama saya aida...yg hantar komen td lupa pulak..tq..
ReplyDeletesalam, maaf nk bertanya... klu tgok dri resepi yg lapisan atas tu, cuma guna tpung kastad 100gm je...xde tepung lain ke?...x cair sgt ke adunan tu nanti?...
ReplyDeleteTalam ni nampak mcm best.. Blm pernah makan lg talam ni... So tak tau rasa dia camne.. Tapi nampak sedap..
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie..
ReplyDeleteterasa nk buat talam ni tp mmg guna tepung kastad 100gm je ye?
maaf nak bertnya sebab tc kurang jelas pasal merenddam sagu tu
ReplyDeletesagu yang direndam selama 30 minit dalam air tak handcur ke sagu tu,
tc pernh rendam tak sampai 10 minit, bila angkat ..berderai sagunya
minta sedikit penjelasn kalau tak keberatan
muga dapat membantu tc yang tak pndai nie
terima kasih
kdng2 sago tu pun memainkan peranan penting, sblm ni pun saya mengalami masaalah yg sama mcm tok-chik...rendam sekejap tapi dah hancur..bila saya guna sago yg ni rendam lama pun tak hancur...
DeleteAs salam. tadi dah buat dan memang sedap sangat. Tapi kenapa saya mcm tak mahu berdiri tegak. Dan sagu melekat di loyang wp dah lumur minyak. Plastik tak ada. Dah potong guna pisau plastik dan dah sejuk berjam jam.
ReplyDeleteAssalam. Mohon share resepi ini. Kuih ini memang sedap sebab saya pernah makan . itu yang nak cuba ni....
ReplyDelete