Wednesday, September 7, 2011

Kek Batik Marie

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni saya nak kongsikan bersama kek batik marie yg saya buat semalam. Kek batik ni mmng menjadi kegemaran kami sekeluarga, bila makan mmng syok abes sehingga menjilat jari. Kek ni mmng sedap sangat dan yg paling penting mudah menyediakannya. Pada kawan2 yg dok pening memikirkan kek utk menu rumah terbuka ataupun jamuan raya, bolehlah mencuba resepi dari Kak Ummi ni. Terima kasih pada Kak Ummi kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni, izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula ya. Jom kita semak resepinya.



Bahan-bahan:
  • 600 gm biskut marie - patah 4 (Yatie guna 500gm je)
  • 250 gm mentega
  • 4 biji telor gred A - pukul sikit
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis (boleh juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
  • 1/3 cawan serbuk koko (akak guna jenama Van Houten)- Yatie pun sama juga
  • 1/3 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe
Cara Membuat:-
  1. Griskan loyang 9 x 9 x 3 inci dengan mentega rata-rata, ketepikan.
  2. Campurkan kesemua bahan kecuali biskut ke dalam kuali.
  3. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  4. Kemudian tuangkan/cedukkan adunan ke dalam loyang dan tekan padat dan rata dengan sudip atau penekan kek lapis.
  5. Masukkan dalam fridge lebih kurang 1 - 2 jam. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru lembut dipotong. SELAMAT MENCUBA...

15 comments:

  1. yummy!! nk beraya umah Yatie laa....

    ReplyDelete
  2. Yatie...akak pun baru terfikir nak buat semula..anak2 nak balik ni...kena buatlah bekalkan, fav diaorg nih! Kebetulan mixer jahanam habis dah..berasap last day nak wat kek bwk blk kg hari tu..last2 pukul guna spatula jek..huhuu.. So, kek ni terbaik dibuat sementara permohonan mixer diluluskan...hahahhaa

    ReplyDelete
  3. Selamat pagi kak yatie..wah pagi2 dah sarap kek batik,baru berangan nak membatik,memang kena buat ni sebb kak yatie dah bg semangat membatik hehehhe..

    ReplyDelete
  4. kak, klu sy buat campur kacang tumbuk yg disangai terlebih dahulu, sedap bg sape yg suke kacang laa, hehe

    ReplyDelete
  5. Assallamualaikum kak Yatie..
    Amboi...dalam raya2 ni pun tak abis2 mengentry.. Cekap betullah akak..

    Naz tak pernah buat kek batik yg guna telur.. Selalu buat yg guna butter, susu pekat manis dan juga milo tu jer + biskut merie.. Nanti boleh try lah bila ada kelapangan..

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum kak yatie, selamat hari raya, tema baju raya pertama samalah warna ngan rin...

    rasanye mcm nk cuba je buat kek batik ni...mcm senang lak...nmpknye rin dah mula nk rajin memask dan mencuba ni...

    ReplyDelete
  7. ksari pun buat kek ni je masa malam raya...orang dtg takbir terus licin...ksari tambah milo dlm adunan...nyam3x

    ReplyDelete
  8. slmt hari raya Yati

    http://batulesung.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. lama x buat biskut ni...suka gak makan...:)

    ReplyDelete
  10. selamat hari raya aidil fitri k yatie... maaf zahir batin... selalu guna resipi lain.pasni boleh try resipi yg ni plak lah...

    ReplyDelete
  11. salam kak yatie.. sedap ita nak try buat gak la.. bahan2 semua ada tu tapi tak de siapa nak makan kena tangguh dulu sampai ada majlis apa2 baru leh buat

    ReplyDelete
  12. Salam Yatie..selamat hari raya maaf zahir & batin.maaf trlewat tuk mengucapknnya...
    Dtg nk ambik kad raya..terima kasih yer.

    ReplyDelete
  13. salam ziarah...uish, cam sedap je kek batik marie ni..ke kek ni adik beradik dgn biskut merie,haha

    ReplyDelete
  14. What a Delicious looking! It's make me hungry! thanks a lot for sharing :)

    ReplyDelete
  15. salam ziarah... sy buat 2 bekas untuk raya hari 2.. sedap sume org kata..tp nampaknye resepi kita sikit beza...hehehee

    ReplyDelete