Wednesday, July 20, 2011

Asam Pedas Ikan Kerachi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Rasanya tentu kawan2 sedang beristirehat malam ni. Maklumlah dah seharian bekerja, jadi malamlah utk kita merehatkan minda dan tenaga. Ok, sebenarnya lauk asam pedas ni adalah menu tengahari kami sekeluarga. Biasalah kalau lauk asam pedas, mmng laku punya. Kami sekeluarga mmng suka asam pedas. Tak kiralah asam pedas daging ke, ayam, ikan atau sayur btng keladi. Memang tetap berselera dan menjadi pujaan hati. Kalau seminggu tu, mmng wajib 2/3 kali masak asam pedas. Saya dan suami cukup suka lauk mcm ni, maunya bertambah2 nasi dan lauk...ok jom tngk resepi yg mudah ni, terpulanglah nak ganti dngn ikan kegemaran kawan2 ya..


Bahan-Bahan

  • 1 atau 2 ekor ikan kerachi- di potong, cuci dan toskan
  • 10 biji bendi muda
  • 1 cekak daun kesom
  • 2 btng serai- di ketuk
  • 3/4 cawan jus asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 1 cawan cili kisar (20 tangkai lada kering)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci belacan, dibakar*
  • 1/2 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk halus)
  • Air secukupnya -dlm 4 cwn
Cara-Cara
  1. Ikan kerachi di siang, potong ikut suka dan cuci bersih. Sementara itu potong hujung dan pangkal bendi, cuci dan toskan. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
  3. Bila mendidih, masukkan ikan kerachi dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
  4. Tambah bendi dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
  5. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana sehingga bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

12 comments:

  1. Salam kak yatie!! sedapnyerrr ikan karachi! lamaaaaaaa sgt tak makan tau! dulu masa makan ni mcm jakun sikit lama2 jadi suke tp bhgn yg paling kita suke pipi dia sedap daging dia yg kat bhgn pipi tuuu hihihi...

    Kek Karet apple kat bwh tu nmpk sgt moistnyer kak, sedap! masuk list nanti mcm nak buat jugak sbb kita pun dah lama tak buat kek karettt, suke sbb sedap! :D

    ReplyDelete
  2. akak yatie...
    sedapnya asam pedas tu akak... fav diana sekeluarga nie asam pedas... sukanya... mmg betul kata akak tu... maunya bertmbh2 nasi d buatnya kan akak... meleleh air liur tgk asam pedas tu tau akak... sedaap!!

    ReplyDelete
  3. wahh asam pedas..slurrpp..sedapx2....:)

    ReplyDelete
  4. sebut asam pedas saja dah kecur liur.hirup kuah saja pun sedap!

    ReplyDelete
  5. Kak Yatie cayang...........nasi satuuuuuu, kuah asam dan vendiiiiiiii kasik lebih!! My forever fav ni kak..:)

    ReplyDelete
  6. ni kalau si mas nengok ni sah sah jap lagi dia buat kak. hehehe sama la dia pun antu asam pedas. fuhh mcm lauk kat kedai cantik merahnya tu..

    ReplyDelete
  7. kak..ikan kerachi yg mana satu..ada x nama lain ikan ni..kot2 sy pgl lain ke kan..tgk pic cam x leh nk cam :)

    ReplyDelete
  8. sedapnya Tie.....k.gee pon suka asam pedas...kalau buat asam pedas daging tetel yg ada lemak2 sikit tu...pergh!! sodappppp

    ReplyDelete
  9. kecur lak mulut ni tgk asam pedas k.Yatie..nak2 tgh puasa, suma makanan tengok terliur..ni zla simpan resepi ni utk bulan puasa ni ek k.Yatie:)..tq

    ReplyDelete
  10. perrhhhh...rasa nak hirupp jerk kuah asam pedas tu...
    mengeliurkan betoiiii...

    ReplyDelete
  11. salam kak yatie sukanya asam pedas.. nak masak selalu je tak berapa jadi sedap macam orang lain masak..:( last2 pakai pek segera je.. hihihihi.. nanti nak cuba yang ni plak la jad ke tak..:)

    ReplyDelete