Terima kasih sekali lagi Mat, izinkan akak kongsikan resepinya di sini ya.
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 200 gram tepung roti (high protein flour)
- 50 gram tepung whole meal (saya guna tpng roti je)
- 50 gram gula halus @ gula kastor
- 1/2 camca teh garam halus
- 10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
- 1/4 camca teh bread improver
- 1/4 camca teh bread softerner
- 30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
- 6 gram instant yeast
- 20 g lemak sayur (shortening)
- 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
- 5 biji ceri merah, dikerat dua setiap biji, untuk hiasan
- 1 1/2 camca besar mentega, dicairkan
- 3 camca besar gula perang (brown sugar)*
- 1/3 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan gaul rata2)
- 1/2 cawan kismis,
UNTUK DOH :-
- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh.
- Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.
- KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
- Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Tekan2 dan canai sehingga menjadi 4 persegi (tabur sedikit tepung jika melekat). Sapu dengan mentega cair, tabur dengan gula perang+serbuk kayu manis tadi rata2. Akhir sekali ratakan kismis. Gulung seperti swissroll, gulung ketat2. Kerat dengan pisau tajam kepada 10 bahagian sama besar.
- Isi setiap potongan dalam paper cup bersaiz 4 inci, tekan sedikit biar leper dan hias dengan sepotong ceri merah. Buat hingga siap dan perap 45 minit. Sapu telur (baki dari 30 gram tadi) rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Keluarkan dari oven dan sapu dengan baki mentega cair. Biarkan sejuk dan boleh hidangkan.... Selamat mencuba..
pagi kak..harit kan ada gak buat tp saya takde loyang mapin tu, kira atur je dlm loyang buat cam roti biasa2 tuh, tak cantik lak..heheh..malu nak tunjuk..masuk mulut sudah..
ReplyDeletenampak cantik sungguh..
As'salam wahhh rajin meroti yee cantik tu..nak seketul...
ReplyDeletesedapnyer!!!!! last time tun wat xjadi.. baling ke dinding, dinding pun pecah agaknyer.. hahaha... bab menguli ni mmg fail. tp akan berusaha lagi ^^
ReplyDeletesalam yatie
ReplyDeletedah lama akak simpan resepi ni..belum buat2 lagi..malas nak menguli lah yatie..minggu ni anak2 dah habis final exam boleh lah start membaking semula.hehe
akak..mas dah perap lama dah resepi roti ni..tak buat2 lagi....
ReplyDeletegebu lembutnya tengok roti tu...
rajin akak menguli....
Assalam kak,wah cantik lah loti akak nih bergulung sakan..Meh cikit nak rasa kak..Rajin ya akak menguli..
ReplyDeletebila la zla nak buat projek pertama zla dgn buat roti ni:)..best kan bleh buat sendiri k.yatie..
ReplyDeletesuka dengan cinnamon roll ni,cantik roti yatie
ReplyDeleteyatie....sodap jek nampak... rupa belakang kira..heeee
ReplyDeleteTensen le bila org tayng roti ni. Bila le saya nak meroti ni.
ReplyDeletewahh sungguh gebus roti akak ni...saya pun lama tak meroti ni..bila angin meroti nk sampai tak taula...hehe
ReplyDeleteWah sedap ;)
ReplyDeletehttp://www.zuwairiaiman.com
Rajin betul yatie masak ya...saya bab2 buat roti belum try lagi...mgk bahan2 tak berapa cukup lg didapur tuu..hehe
ReplyDelete