Bahan-bahan
- 10 ekor ketam
- 1 biji buah tomato- di belah 4
- 1 batang timun- di belah 4 dan potong 2 inci
- 1 keping asam gelugur
- 2 cwn santan pekat
- 2 cwn santan cair
- 3 sudu besar serbuk kari ikan*
- 1 sudu kecil serbuk jintan halus*
- 1 sudu kecil jintan kasar*(* bancuh dngn sedikit air)
- garam dan sedikit gula
- 1/2 cwn minyak utk menumis
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 2 sudu besar cili kisar
- sedikit belacan
- 2 biji bwng merah- dimayang
- 1 ulas bwng putih- di mayang
- 2 btng serai- di ketuk
- 1 btng kulit kayu manis, 2 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga, 1 kntm bunga cengkih
- Bersihkan ketam, cuci dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumis. Tumis sebentar.
- Masukkan bahan2 kisar dan tumiskan sehingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari dan serbuk jintan yg di bancuh dngn sedikit air. Gaul lagi dan tumis sehingga sebati.
- Masukkan santan cair dan biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan ketam, timun, asam keping, garam, dan sedikit gula. Gaul sebati.
- Masukkan santan pekat, tomato dan gaul lagi. Biar mendidih dan kacau sebentar.
- Perasakan, bila dah cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.
salam yatie .. kak mai nak minta sepiring jadilah nak buat lunch hari nii..hehehe
ReplyDeleteSedapnya masak kari ketam yg Yati hidangkan tu...manis isi ketam. week end hari tu ke pasar teringin juga nak beli ketam..tp tak da fresh,ada yg sejuk beku..ada yg dah patah sepit...susah nak dpt yg segar...
ReplyDeletesedapnya lamanya sy tak mengulaikan ketam
ReplyDeleteSalam Kak Yatie..Sedapnya gulai ketam
ReplyDeletenak sekor ketam tu......
ReplyDeletesedappnya tengok....
tak baik tau ratah ketam sorang2...ajak la mas..he..he...
Yatie..owh ni la gulai ketam tu eh..terliur tengok sbb dah lama x masak ketam...huhuuuu...kejiii taaauuu...mintak sekor, x elok makan sorang2..berdua dengan mu..pasti lebih baik...aku yakin ituuuuu...hehehhehe
ReplyDeleteas salam kak....
ReplyDeletenak makan t/hari kat umah akak nih...ada x ketam utk lia n anak2....heheheh....lia x penah cuba ketam masak kari kak...biasanya masak lemak cili api atau pun masak sambal...aritu tgk kak hana masak asam pedas...ni akak masak kari pulak....kene cuba dua2 jenis masakan ni lah klu beli ketam....
amboi3! bukan main posing ketam tu yek... ngelat nih, kak Yatie mkn lebih ya.. hihi..
ReplyDeleteni rasa nak tros p pasar beli ketam ni k.yatie..heheh
ReplyDeleteamboi kak ratah ketam sorang2 yer...tak ajak kita pun...haha sedap tu...nieza pun kalau mkn ketam tak nampak nasi dh suka ratah gitu jer...
ReplyDeletebyk dh tertinggal n3 akak ni sorry lately ni bz jer..nieza ni bz sokmo...hehe
salam yatie - sedap nya kalau dekat ni dh hulur kan bekas kosong ni
ReplyDeleteAS-SALAM KAK
ReplyDeletesuka makan ketam...ni yg buat saya rasa lapar tgk masakan kAK Yatie
Nak join mkn ketam sekali boleh??.. Kalo mkn kat rumah ni tak best.. takde geng.. kena mkn sorang2x
ReplyDeleteSelaamt petang nak mentong ratah ketam jgklah kak..hehehhe..ada lg x? dapt sekor pun x pe lepaskan gian dah lama x makan ketam..mana aku nak cari ketam kat Segamat ni huhuuhu..
ReplyDelete@ilahjy
ReplyDeletewkmsalam, nak sepiring ke sekor kak...ekekekke...nah ambillah...
@Mamasya
ReplyDeletemmng nasiblah, kekadang susah gak nak dpt yg fresh..yg ni betul2 fresh..manis jek...
@Chik Mimi
ReplyDeletesamalah Chik Mimi..tu yg Yatie jakun sikit ni...meratah ketam sorang2..ekekkeke..
@Sue @ Nenie
ReplyDeletewkmsalam, tq singgah sini...nah akak bagi rasa sekor ketam..suka tak..
@Mas
ReplyDeletesekor cukup ke Mas....bnyk lagi ni...kat resepi tu 10 ekor...sebenarnya akak masak lebih...biar puas semua makan...sesekali apa salahnya kan...mailah kita ratah sama2..
@Ummi
ReplyDeletealahai K.Ummi siap nyanyi lagi..ni yg tak tahan ni....ni Yatie ada simpankan utk akak 3 ekor..cukup tak....hehehehe...
@Mamamya
ReplyDeletewkmsalam, ada ni setakat 3 ekor utk Lia dan anak2...cubalah mmng sedap gulai ni...selalu masak lemak cili api jek...
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletehah3..akak tak taulah, kalau baca komen Yus mesti gelak jek..klakorlah....terhibur akak...sesekali mkn lebih...apa salahnya kan...ngeee...
@azila
ReplyDeletebeli jngn tak beli....ikut mcm akak, dah siap masak, ratah sorang2 dulu....heh3...kejiii tawww..
@Nieza
ReplyDeletelaaarrr ingatkan Nieza tak suka ketam...tu yg tak ajak tu...lenkali akak ajak ratah sama2 ya...apa pun tq sudi luangkan masa di sini.
@lina
ReplyDeletewkmsalam, leh je..tapi kita tukar2 makananlah ya..baru adilkan...heh3 guwaw jek...
@ady
ReplyDeletewkmsalam, selera kita samalah...sesekali layan ketam ni mmng syok abesss....
@Yani
ReplyDeletejom2...silakan sifuku....kejap eehhh Yatie siapkan apa2 yg patut lagi ni....
@Siti Indrawati
ReplyDeleteada lagi ni kalau setakat nak rasa...jom akak temankan mak et ratah2 ketam ya....nak lebih masak sendrik tawwww...
Assalam kak yatie..
ReplyDeleteUwaa sedapnya ketam..Nak cikit kak..A"ah kalo masak ketam mmg kena dalauk len gak kan,sbb ketam selalu men ratah2 jer,hihi..