Wednesday, March 16, 2011

Kari Ayam Lengkuas

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera semua. Hari ni saya masak kari ayam lengkuas utk makan tengahari. Dalam kepala tu dah plan, bila petang... boleh buat lempeng pekak dan di makan bersama kuah kari ni utk minum petang. Walaweiii mmng sedaplah kari ayam lengkuas ni. Resepi macam biasalah ambek kat umah Mat Gebu yg mmng pakar memasak tu. Rasanya dah kerap sangat akak ke rumah Mat cari resepi...tapi mmng bestlah kari ni. Kalau nak rasa tu, kawan2 bolehlah cuba sendiri...barulah tau mcmana rasanya. Terima kasih Mat berkongsi resepi yg best ni. Akak kongsikan kat sini pulak ya.


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 ekor ayam, potong pada saiz sederhana besar
  • 4 biji kentang, belah 4 setiap satu, rendam
  • 2 keping asam gelugor
  • 1/2 camca besar gula melaka
  • 1/3 cawan cili kisar
  • 3 camca besar rempah kari daging (mat gun Baba's)
  • 2 inci lengkuas, hiris dan titik
  • 300 ml pati santan
  • 1200 ml santan cair
  • Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 10 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit
  • 1 inci halia
  • 3 biji buah keras
  • 15 biji lada hitam
BAHAN TUMIS :-)
  • 5 biji bawang merah, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 3 tangkai daun kari, asingkan dari tangkainya
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Rempah kari dibancuh dengan bahan kisar halus. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masuk cili kisar dan lengkuas, tumis hingga cili graring. Masuk bahan kisar halus + rempah kari dan masak hingga terbit minyak...
  2. Masukkan kentang dan gaul rata. Tambah ayam tadi gaul dan biar ayam kecut. Tuang santan cair, kacau dgn buar mendidih hingga kentang empuk. Masukkan asam gelugor, gula melaka dan perasankan dengan garam. Tuang pati santan dan masak dengan api perlahan sambik dikacau sekali sekala.
  3. Bila ayam masak dan kentang empuk, boleh matikan api, rasa dan jika perlu tambah garam. Hidangkan bersama nasi, roti atau pun lempeng pekak...

5 comments:

  1. Assalam kak yatie, wah ni kari kalau cicah roti pun sedap ni kak...mabeles..:)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yatie..

    Kari Ayam Lengkuas...nampak sedap! dah beberapa hari Kak Lin berangan nak masak kari ayam tapi anak2 pulak tak suka masak kari..

    Insya Allah nanti Kak Lin cuba resepi ni..

    ReplyDelete
  3. Kak Yatie, tengok kaler kari tu pun dah taw msti sedap punyerrrr!

    ReplyDelete
  4. cam lama je tak nmpk menu ayam sejam balik mesia ni kak yatie..hehehehe..
    sedap nampaknya..

    ReplyDelete
  5. Nieza,
    wkmsalam, kalau nak cepat mmng sedap cicah roti je...kalau rajin sikit..buatlah lempeng...kalau rajin lagi, buatlah roti canai ke...hah3...akak wat lempeng pekak jek...

    Kak Lin,
    wkmsalam, sesekali mkn lauk kari ni sedap gak kak...kari ayam lengkuas ni sedap..ada kelainan, akak cubalah..

    Yusa,
    mmng sedap kalau resepi dari Mat Gebu..tu yg akak suka cuba...mmng betul2 sedap..

    Izah,
    iyeke...akak lebih suka lauk ikan sebenarnya...kalau suami dan anak2 mmng suka lauk ayam....tapi sayur wajib ada..semua suka sayur..

    ReplyDelete