Bahan- Bahan
- 2 keping besar ikan tenggiri (saya guna 1 ekor ikan siakap besar, potong, bersihkan dan toskan)
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 keping asam gelugor
- 2 batang serai - diketuk
- garam dan gula secukup rasa
- 2 helai daun kunyit - dihiris halus ( saya ganti daun limau purut sbb takde stok daun kunyit)
- minyak untuk menggoreng ikan
- 18 tangkai cili kering
- 10 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm kunyit hidup
- 2 cm lengkuas
- Panaskan minyak dalam non-stick pan dan goreng ikan embal2 (tidak terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali tadi dan tinggalkan 4 sudu besar. Tumiskan serai dan bahan kisar hingga naik minyak. Masak dengan api perlahan saja.
- Masukkan asam keping dan masak lagi.
- Masukkan santan, garam dan gula dan renehkan biar pekat dan bahan naik minyak.
- Masukkan ikan tadi dan balikkan sesekali dua sahaja. Masukkan daun kunyit dan gaul rata sebentar.(tinggal sikit daun kunyit untuk tabur masa hidang kalau suka)
- Seimbangkan rasa dan tutup api. Hidangkan dan tabur hirisan daun kunyit dan makan dengan nasi putih.
Resepi lauk kampung yang enak dengan gabungan 2 cara masakan.
ReplyDeleteKalau Tak Suka , Pulangkan!!!....
Sebab Mata Lelaki Gemar Lihat Badan Wanita
selamat petang kak yatie..
ReplyDeleteya ampun...ikan siakap bila dijadikan rendang..aduh!! MIl lalu pun ayu tak perasan...
nanti ayu pun nak cubalah...ayu pun kadangkala sekodeng resepi kak ummi,dia mmg pandai olah resepi......
Sedapnya ikan tu kak! Mintak..for my dinner! :D
ReplyDeleteAssalam kak Yatie, menarik yer resepi ni kak..harus dicuba ni..:)
ReplyDeletewah..sedapnya ikan yang direndangkan tu...
ReplyDeletelain dari lain ni....
Assalamualaikum...
ReplyDeleteWa ni lain daripada lain. Nak try le nanti.
Assalamualaikumwbh kak Yatie...wah wah wah wah...berbeza nih.....ayu minta izin copy respi ye kak....:)
ReplyDeleteYatie...waaah sedap ke masakan nih..hehehe...time kasih kerana sudi cuba....kalau x sedap kira "cobaaannn" la ye...hehehe
ReplyDelete