Bahan-Bahan- loyang 10 inci
Lapisan Bawah
- 1 1/2 cwn tepung beras
- 1/2 cwn tepung jagung
- 1/2 cwn tepung kastard
- 1 cwn gula
- 1 cwn jagung krim manis
- 3 1/2 cwn santan
- sedikit perwarna kuning
- sedikit garam
- Satukan kesemua jenis tepung dlm sebuah mangkuk.
- Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
- Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
- Alaskan loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
Bahan Utk Lapisan Atas
- 2 cwn santan pekat
- 1 cwn air pandan ( 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cwn jumlahnya)
- 1 cwn tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar tpng ubi
- 2 biji telur
- 2 sudu besar gula pasir
- secubit garam
- Pewarna hijau/pandan
- Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
- Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
- Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
- Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)
** Sekiranya terdapat sedikit air di permukaan kuih, sengetkan loyang sedikit dan buangkan air yg terdapat di permukaan kuih...guna sudu je...atau lapkan guna tisu dapur.
** Sejukkan kuih, kuih ni hendaklah betul2 sejuk barulah cantik bila di potong.
** Gunakan pisau plastik utk memotong apa2 jenis kuih talam atau kuih lapis supaya cantik.
assalam kak Yatie, wah menarik dan sedapla kuih talam ni kak...nk cuba buat jugalah nanti..:)
ReplyDeletesalam yatie.
ReplyDeletesedapnyer... ita mmg suka yg ada jagung mcm ni... cantik aje yatie potong... nanti boleh cuba ni nampak sedap...warna pun menarik...
cantiknya talam akak...
ReplyDeletesuka mas tengok.....
dah tahu sedap bangat ni...nak seloyang kak..akak kan buat banyak....
nilah saya suka ..guna cawan je...dan sudu...nak cuba jugaklah..
ReplyDeleteSalam k.Yatie..wah nampak sedap dan cantik kuih talam akak..saya kalau buat mesti selalu tak sabar nak tunggu sejuk...panas2 dah potong..mula lah rupanya tak tentu arah..hehehe..thanks for the tips
ReplyDeleteSalam Yati..
ReplyDeleteSaya tengah wat Talam Nangka belum sempat lagi masak..dah keluar Talam Kastard Jagung..
Tunggu esok yer...
cantik btol talam akak nih! leh masuk list lah! hubby suker klu yg kastad jagung...
ReplyDeleteAslmkm kak yatie..sue dtg ni..meh kita tukaq ya..sue bawak puding mangga ja tuk akak..heee
ReplyDeleteTu dia!!! Tersangat2 la menggoda kalbu talam jagung Yatie ni..x patut tau, mkn x ajak akak pon..meh la hantar sepinggan kat akak..ambik resepi ya..hrp ada la rezeki nk buat nih..:)
ReplyDelete@Nieza
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap kuih talam ni...cubalah...wangi bau jagung tu..
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletewkmsalam, kuih ni kena betul2 sejuk barulah cantik bila di potong..mmng sedap kuih ni..cubalah..
@Mas
ReplyDeleteTq Mas, boleh je..tapi kuih tu dah kena potong..akak bagi 5 ketoi sudahlah ya...hehehehe..
@CTE
ReplyDeleteTq sudi singgah..akak pun mmng suka guna sukatan cwn supaya mudah bagi kwn2 yg nak mencuba..selamat mencuba...
@Jamie
ReplyDeletewkmsalam, kdng2 akak pun mcm tu gak..tak sabar nak rasa..masih panas dah potong...kalau setakat rasa oklah...selebihnya biarkan betul2 sejuk, baru cantik di potong...
@hana
ReplyDeleteTq Hana...kalau takut tak abes buat separuh je...mmng sedap talam kastard jagung ni..
@ibh
ReplyDeletewkmsalam, dah tentu boleh..akak suka puding mangga tu..nah akak bagi talam kastard jagung plk ya..suka tak..hehehe..
@AZLINA
ReplyDeletealalala..ciannya...meh kita makan sama2...sedapkan...
Nazrah Bakery,
ReplyDeletesedap tu talam nangka...jom tukar dngn talam kastard jagung Yatie ni....leh kan...hehehehe..
salam kak..wahhh..meriahnye nampak akak nye talam..cantik je akak potong..akak guna pisau ape ek potong kuih talam?pisau plastik ke?
ReplyDeletekalau ade lagi kuih tu..post ke rawang sikit ek..nak rasa air tangan akak..heehe
Salam kak Yatie..
ReplyDeleteHeheheeee.. akak ni memang rajin betul talam menalam.. Kot la dapat jadi jiran akak kan ke best..Mesti dalam seminggu paling kurang dapat merasa kuih talam akak sekali :)))
ziarah pagi...dtg intai kuih talam k.yatie...nanti boleh cuba buat..bestnye..pekena dgn teh panas
ReplyDeleteEina,
ReplyDeletewkmsalam, sowwy dah abeslah kuih talam ni...Eina dtng lambatlah...hehehe..akak potong kuih ni guna pisau plastik, kuih mestilah betul2 sejuk, baru cantik bila di potong...
Naz,
wkmsalam, mailah jadi jiran akak...mesti best tiap2 hari tukar2 makanan...kih3..
Adiwieyah,
Mmng sedap kuih talam ni....kalau teringin tu bolehlah cuba resepi ni....
aduiii kak... akak memang terorlaa buat kuih2 camni..
ReplyDeletesuka tgk menu2 dapur akak....mcm2 ada...kuih2 pun sungguh menggoda...mmg tabik la k'yatie,..bila nak buat nii...
ReplyDeletesalam...saya nak cuba la...
ReplyDeleteAs salam Yatie.
ReplyDeleteSaya dah cuba resepi talam ni...sedap dan terima kasih krn sudi berkongsi resepi.
Assalamualaikum...Alhamdulillah berjaya jugak akak buat kuih talam ni, memang sedap rasanya. Terima kasih Yatie....
ReplyDeleteSalam..Yatie.Saya dh mncuba rsp ni.Memang sedap..dan lembut.Terima Kasih.
ReplyDelete