Bahan- Bahan
- 2 ekor ikan selar/kembung/bawal- saya guna 5 ekor ikan kembung
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil halba
- garam secukup rasa
- 20 tangkai cili kering- saya guna 1/2 cwn cili kisar
- 4 ulas bawang putih
- 3 ulas bwng merah- saya tambah
- 3 cm halia
- 2 cm kunyit hidup- saya tambah
- 5 batang serai-(3 btng saya kisar, 2 btng saya titik je)
- Lumurkan sedikit garam dan kunyit pada ikan, ketepikan dulu.
- Masakkan semua bahan kecuali ikan sehingga naik minyak dan pekat.
- Bakar ikan sambil sapukan kuah yg telah pekat tadi.
- Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.
- ** Saya bakar ikan, pastu ketepikan dulu...bila nak makan baru siramkan kuahnya.
Assalam yatie,
ReplyDeletenak tumpang lunch hari ni kat sini..kita masih belum masak lagi ni..rasa macam nak makan maggi aje..sebab malas betullah..hehe
ikan percik nampak sedap..kecur kita ni..
perhhh...ikan percik...
ReplyDeletesedappnya kak..
tergoda mas tengok...
K Yatie,
ReplyDeletemenarik..sos percik tu nampak menyelerakan, baru nak kuar beli ikan..rasa2 nak buat gak la..tq.:)
Kak Yatie cayang....
ReplyDeletevijak vijak...ayu pun kalu wat ikan percik..akan blender gak itu serai....:) mmmm buat ayu lapar lak tgok itu ikan yg segar....ikan selar kita comel2....tapi kat doha ni...erk.......besor gajah.......
Salam kak Yatie..
ReplyDeleteSedap nampak kuah ikan percik tu..Naz suka kalau rasa serainya lebih...emmmmmm....
ikan percik...sgt sedap! mie memang suka makan ikan percik...kalau ngadap ikan ni, kuah nessti letak banyak...huih, sedapnye..
ReplyDeleteassalammualaikum kak...menarik ni...dah pernah buat dh dulu..tapi lama juga tak buat..singgah mkn sini jer lah dulu..hehe
ReplyDeletesalam kakak yati,
ReplyDeleteterliur tgk ikan bakar akk ni...yumm yumm
@Ayu
ReplyDeletewkmsalam, boleh je mkn kat sini..mehlah kita mkn sama2..hehehe
= Ayu mana adanya malas..kalau masak tu, wow hebat2 semuanya...buat Yatie yg terliur tau..
Mas,
ReplyDeletetergoda ke???...sesekali pekena ikan percik mmng sedaplah..lehlah cuba..
Bee,
wow nak buat gak ya....cubalah, mmng sedap..
Ayu Syafieza.
alahai bestnya ada orng sayang kat kita..mmng sedaplah layan lauk mcm ni..kena plk ikan segar, mmng best...owwhh kat Doha ikan selar besar2 ya...ikut saiz orngnya gak kot..kih3..
as-salam kak yatie
ReplyDeleterajinnya kak yatie buat roti...macam bunga lagi.. nampak gebu roti tu...bilalah ady nak buat roti macam kak ni...?