Bahan A:-
- 3 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu teh yis segera
- 1 sudu teh gula kastor
- 3 sudu makan air suam
- 240 gm labu (dikukus/rebus)
- 150 gm gula kastor
- 1 biji telor
- 150 ml santan pekat
- 200 gm tepung gandum
- 1 sudu teh Double Action Baking Powder
- Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati.
- Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
- Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
- Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
- Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (*akak tutup mangkuk adunan).
- Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (*akak guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
- Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.
Kalau nak apam yang merekah/mekar, sila gunakan acuan kertas yang diletakkan ke dalam acuan lompang. Jika menggunakan acuan lompang yg di sapu sedikit minyak, apam akan naik biasa saja dan x merekah sangat....
SELAMAT PAGI KAK YATIE
ReplyDeletewah.............ayu ada stok labu..nak buat pengat atau apam....???
em....tukar menu kak yatie...4 ketul cukuplah..tukar dgn donut ayu eik
sedappkan kak apam labu ni..
ReplyDeletemas pun suka..
lembut dan gebu jer apam ni kan kak...
Sedapnya apam labu nie.. ari tu kat dapur izah n ummi... hari nie kat cnie plak.. teringin nak makan...
ReplyDeleteWah lawo apam senyum merekah..
ReplyDeleteMmg best apam ni.ingt bila2 nak buat lagii
salam yatie...
ReplyDeleteyatie pun dah cuba yer resepi apam labu yg kak ummi & izah alter dari resepi apam keledek akak dulu.. hehe... alhamdulillah.. semua yang cuba menjadi.. tak sia2 akak share resepi yg akak dpt dari kelas masakan beberapa tahun dulu.. lepas ni akak pulak ler kena cuba versi labu guna basic resepi yg sama ni.. bebaru ni buat muffin labu guna resepi aunty yochana.. kurang menjadi pulak..
senanglah kak Yatie kalau ramai yang suka, kalau kat umah Yus alamat termenunglah sang apam tu kat dapur... mintak sini jerlah seketul jamah..
ReplyDeleteAssalam yatie wah umah yatie dah ade apam ni bila la nak landing kat png pulak ye
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletekiter pong mengapam labu arini... sedap kan kak kan.. lembut dan gebu jerk!
wah lama x jenguk dapur akak ni..betul la sana sini musim apam...berangan juga nak buat..tp nama pun berangan...so berangan mkn je la kak..ahakz!
ReplyDelete@Citarasa Rinduan
ReplyDeletetak kisahlah nak wat pengat atau apam dngn labumu itewwww...tapi jngn lupa bahagian akak ya....kih3...nah akak bagi rasa 5 ketoi...suka tak..
@Mas
ReplyDeletemmng sedap apam labu ni...bila akak makan teringat Mas dan Izah...tak taulah nape...klakor pun ada...
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletemmng sedap apam labu ni, kalau teringin tu, bolehlah mencubanya...berbaloi..
salam ....
ReplyDeleteramai yang dh buat apam labu nie..
mr.mama nak kena cuba jugak nie...
@izahdaut
ReplyDeleteapam senyum sokmo ni...akak buat gara2 tergoda kat apam labu Izah lah....sedapkan makan kuih kukus2 ni....lembut jek...
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletewkmsalam, tq kak berkongsi resepi yg best ni...nnti yatie nak cuba apam kentang versi akak punya...
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletekalau setakat seketoi tu boleh sangat...takyah susah2 buatlah mcm tu...kalau akak buat, akak bagi je kat Yus ya...tapi ambek sendiri tau...
@Chik Mimi
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap apam ni..kalau teringin tu, bolehlah buat..
@hana
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedaplah apam labu ni...uwaaa..samalah menu kita arini...kuat betul penangan apam labu ni kan...
@AjEz ShiPPudEn
ReplyDeletetq sudi singgah sini...mmng musim apam labu skrng ni....tapi mmng betul2 sedaplah..nah akak bagi rasa seketoi...sedap tak??? hehehehe..
Assalamualaikum Yatie..baru je tengok apam labu kat rumah Hana. Tengok2 sini pon ada, dah berpakat ya? Menjadi2 apam Yatie nie, warnanya pon cantik, buat akak teringin je..bestnya kalau dpt mkn petang2 nie..
ReplyDeleteassalam kak yatie, lambat lak jet terbang hari ni....sure apam pun dh abis..hehe sana sini sinun org melabu apam ni kak saya lum sampai seru lagi...cantik ler nampak gebus jer apam tu.
ReplyDeleteAzlina,
ReplyDeletewkmsalam, mmng tngh musim apam labu ni kak, cubalah mmng sedap..ini mmng warna original labu....takyah letak pewarna..
Nieza,
wkmsalam,takpe lmbt asal sampai sini..mmng sedap apam ni, cubalah...
amy pernah buat tapi x jadi huhu..x pe pasni leh cuba lagi.
ReplyDeletep/s: jemput join contest sinar raudah
http://sinarraudah.blogspot.com/2011/03/contest-resepi-pilihan-sinar-raudah.html
semua masakan dlm blog ini baik lauk, kueh dan cake nampak sedap dan saya percaya mesti sedap. orang johor memang pandai masak dan rajin lagi. syabas. hanya komen saya, yatie suka menggunakan pewarna dlm cake dan kueh. kurang sihatlah yatie. dan jika digunakan selalu menjadi toxin dlm badan. sesekali takpa. kesian anak2 yg diberi mkn. cuba gunakan pewarna dari sumber natural spt daun pandan, harum lg original.
ReplyDelete