Wednesday, February 16, 2011

Cekodok Bilis

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang tadi saya buat cucur ikan bilis buat minum petang. Biasalah, buat cucur ni taklah susah mana, anak2 pun leh buat...tapi saya teringin juga nak rasa cucur bilis seperti Mat Gebu buat tu...kalau nak rasa, kenalah buat sendiri ya Mat. Oklah kali ni akak kopipes resepi dari Mat....terima kasih banyak.


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 camca teh baking powder
  • 1 camca besar mayonnaise
  • 1 biji bawang holland, dadu kecil
  • 1 genggam ikan bilis, belah dua, rendam hingga lembut dan toskan
  • 1 biji lada hijau, hiris
  • 1 biji lada merah, hiris
  • Garam secukup rasa
  • 1 1/3 cawan air (kurang lebih..anda agak2 lah yea)
  • Sos pilihan untuk dimakan dengan cekodok
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 diatas kecuali air dan sos. Tuang air sedikit demi sedikit dan terus mengadun hingga mendapat adunan sempurna iaini tidak terlalu pekat atau cair. Rehatkan 5 minit.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan hujung jari dan jemputkan adunan tadi ke dalam kuali, buat lah dalam 9 - 10 jejemput, bergantung pada saiz kuali anda. Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Buat hingga siap.
  3. Hidangkan bersama sos pilihan anda....selamat menjamu selera....

13 comments:

  1. cekodok ni semua suka kan?? anak2 ita pun suka pulak bila cicah dgn sambal tumis... ita masih terasa2 lagi cucur resepi mak yatie tu sedap betul.. nanti nak buat lagi pakai udang geragau pulak... pas tu siap lah ita tak boleh tidur tergaru2... hihi

    ReplyDelete
  2. Slm yati. Kakcik tak penah lgi try resepi ni. Sedap eh? Wah .. pasni bole la cuba. hihi ..

    ReplyDelete
  3. salam yatie...sedapnya...mak akk bagi petua kalau nak buat cucuq bawang ka,jagung ka...bilis ka jadi rapuh sedikit kena bancuh dgn air ais...insyaallah ...dia crunch...crunch...he he...

    ReplyDelete
  4. salam yatie,

    menu ni lah yg paling senang nak wat esp pagi minggu bila roti dah kehabisan :)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. cokodok peberet mas..
    sedappkan cucur ikan bilis ni dicicah ngan sos dan mayonis..

    ReplyDelete
  7. Kak Yatie, sy nak mayonese lebih ya... hihi

    ReplyDelete
  8. @AZLITA AZIZ
    kalau cekodok ni mmng sedap dan laku je...nak buat pun senang...godek2 dan terus goreng....kalau cucur nasi tu mmng sedapkan...lembut je walau dah sejuk...Suka hati Ita lah nak letak apa2..asalkan laku kat umah..

    ReplyDelete
  9. @kakchik@ella
    wkmsalam, mmng sedap dan simple resepi ni..cubalah...

    ReplyDelete
  10. @eni osman
    wkmsalam, tq kongsi petua...nnti Yatie cuba ya..

    ReplyDelete
  11. @Yat Maria
    wkmsalam, mmng betulkan..mudah dan sedap...

    ReplyDelete
  12. @Mas
    Kalau musim hujan lagi sedap mkn cekodok ni...lawan dngn teh o panas...wow takleh berhenti di buatnya....maunya berketul2 akak makan...

    ReplyDelete
  13. @Sari Yusa Ibrahim
    boleh...boleh....takpe cekodok pun akak bagi lebih...suka tak???.kih3...

    ReplyDelete