Bahan-bahan.
- 3/4 cwn gula pasir*
- 200 ml air*
- 1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn keledek rebus (saya guna keledek oren, jadi takyah letak pewarna)
- 250 ml santan
- 1 cwn tpng gandum
- sedikit garam
- 1 sudu kecil yeast
- 1 sudu kecil b.powder
- pewarna oren
1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan....sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.
slm kak yati,zura nk mtk izin nak amik resepi ni nmpak selera plak..
ReplyDeletewahhhh..sedapp la apam keledek ni...
ReplyDeletenampak lembut jer....
Assalamulaikum..
ReplyDeleteKretip le akak ni. Bila le saya nak pi keledek ni. Kaler dia cantik le kak. Kaler gold gitu.
nak yang love tu...
ReplyDeleteas salam yatie
ReplyDeletewah sedapnya..keledek akak pun ada lg lam esbok tu..rasa nak buat jugak lah nanti.masuk list ya.
mesti sedap nih... kak yatie, jom kita bekpas apam keledek ni sesame...hehhehehe
ReplyDeleteapam kentang mmg dlm list.... dah kuor plak apam keledek! haihhhhh mana satu nk buat dulu nih erk kak erkkkk... tp mcm suker yg keledek.. haizzzzzz
ReplyDeletewow..sedap ni apam keledek..
ReplyDeleteminta izin resepi yer
sedapnya apam keledek. Nampak lembut sangat.. kena beli keledek n try ni..
ReplyDeleteYa Allah....mana nak garau keledek kat Doha ni....sedap nyer kak yatie...ganti nagn potato jadi tak?
ReplyDeleteyati ... ain pon ada buat apam keledek gak 2 minggu lepas. mmg best, kan.
ReplyDelete@put3dania
ReplyDeletewkmsalam, silakan..mmng resepi utk di kongsi bersama..
@Mas
ReplyDeletemmng lembut dan sedap Mas..ganti labu pun sedap tau...cubalah..
@Kak Sam
ReplyDeletewkmsalam, mmng warna asal keledek oren ni...takyah letak pewarna..original...sedap apam ni..lehlah cuba..
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeleteboleh..boleh...akak hantar skrng ya...hehehhe..
@anymz
ReplyDeletewkmsalam, lagi senang kak dah ada stok kat esbok tu..lehlah buat apam keledek ni...sedap kak..
@Mimiey.. (^-^)
ReplyDeletejomlah kita makan sama2...kejap akak buat air dulu ya...hehehe..
@hana
ReplyDeletedua2 sedap Hana..yg pasti mmng lembut dan sedap...cubalah..
@harleena
ReplyDeletemmng lembut dan sedap apam keledek ni...cubalah..
@Ayu Safieza
ReplyDeletemmng sedap apam ni...resepi asal apam kentang...akak saja nak rasa yg keledek...mmng sedap dan lembut jek..leh juga tukar pada labu...cubalah..
@ain (sweet thots)
ReplyDeletemmng lembut dan sedapkan apam keledek ni..