Wednesday, February 16, 2011

Apam Keledek

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua. Pagi ni saya bf apam keledek. Sebenarnya resepi asal adalah apam kentang dan menggunakan kentang rebus, tapi saya tukar pada keledek rebus. Lembut dan sedap...anak2 amat mengemarinya. Lagi pun saya nak perabiskan stok keledek yg berbaki 2 ketul kat dapur tu, sayang pulak dari tak di apa2kan dan masuk angin, so jadilah apam keledek yg sangat lembut dan sedap. Cuma kali ni saya makan gitew je, sbb takde stok kelapa parut, tapi boleh juga di makan bersama kelapa kering...



Bahan-bahan.
  • 3/4 cwn gula pasir*
  • 200 ml air*
  • 1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)

  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn keledek rebus (saya guna keledek oren, jadi takyah letak pewarna)
  • 250 ml santan
  • 1 cwn tpng gandum
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil yeast
  • 1 sudu kecil b.powder
  • pewarna oren
Cara-Cara.

1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan....sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

21 comments:

  1. slm kak yati,zura nk mtk izin nak amik resepi ni nmpak selera plak..

    ReplyDelete
  2. wahhhh..sedapp la apam keledek ni...
    nampak lembut jer....

    ReplyDelete
  3. Assalamulaikum..
    Kretip le akak ni. Bila le saya nak pi keledek ni. Kaler dia cantik le kak. Kaler gold gitu.

    ReplyDelete
  4. as salam yatie
    wah sedapnya..keledek akak pun ada lg lam esbok tu..rasa nak buat jugak lah nanti.masuk list ya.

    ReplyDelete
  5. mesti sedap nih... kak yatie, jom kita bekpas apam keledek ni sesame...hehhehehe

    ReplyDelete
  6. apam kentang mmg dlm list.... dah kuor plak apam keledek! haihhhhh mana satu nk buat dulu nih erk kak erkkkk... tp mcm suker yg keledek.. haizzzzzz

    ReplyDelete
  7. wow..sedap ni apam keledek..
    minta izin resepi yer

    ReplyDelete
  8. sedapnya apam keledek. Nampak lembut sangat.. kena beli keledek n try ni..

    ReplyDelete
  9. Ya Allah....mana nak garau keledek kat Doha ni....sedap nyer kak yatie...ganti nagn potato jadi tak?

    ReplyDelete
  10. yati ... ain pon ada buat apam keledek gak 2 minggu lepas. mmg best, kan.

    ReplyDelete
  11. @put3dania
    wkmsalam, silakan..mmng resepi utk di kongsi bersama..

    ReplyDelete
  12. @Mas
    mmng lembut dan sedap Mas..ganti labu pun sedap tau...cubalah..

    ReplyDelete
  13. @Kak Sam
    wkmsalam, mmng warna asal keledek oren ni...takyah letak pewarna..original...sedap apam ni..lehlah cuba..

    ReplyDelete
  14. @Sari Yusa Ibrahim
    boleh..boleh...akak hantar skrng ya...hehehhe..

    ReplyDelete
  15. @anymz
    wkmsalam, lagi senang kak dah ada stok kat esbok tu..lehlah buat apam keledek ni...sedap kak..

    ReplyDelete
  16. @Mimiey.. (^-^)
    jomlah kita makan sama2...kejap akak buat air dulu ya...hehehe..

    ReplyDelete
  17. @hana
    dua2 sedap Hana..yg pasti mmng lembut dan sedap...cubalah..

    ReplyDelete
  18. @harleena
    mmng lembut dan sedap apam keledek ni...cubalah..

    ReplyDelete
  19. @Ayu Safieza
    mmng sedap apam ni...resepi asal apam kentang...akak saja nak rasa yg keledek...mmng sedap dan lembut jek..leh juga tukar pada labu...cubalah..

    ReplyDelete
  20. @ain (sweet thots)
    mmng lembut dan sedapkan apam keledek ni..

    ReplyDelete