Monday, December 27, 2010

Kaswi Pandan

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Kuih kaswi pandan ni saya buat malam tadi...ianya sesuai di buat sarapan pagi ataupun minum petang. Biasanya kita makan kaswi gula merah, kali ni kita rasa pula kaswi pandan..terasa kelainannya. Kaswi yg harum dngn aroma pandan membuatkan kuih ni sungguh istimewa. Kaswi pandan ni ada juga di rumah Izah, Mas dan Hana. Resepi asal adalah dari cikgu Hafi di MyR...terima kasih kepada penyumbang resepi. Mas, akak dah buat juga kaswi pandan ni....terima kasih tolong akak kat dapur semalam....kih3...



Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air@ air pandan
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 1 sudu besar tepung beras
  • sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
  • 1 sudu kecil air kapur mkn

  • sedikit garam * - gaul bersama kelapa parut
  • 1/2 biji kelapa parut * - putih sahaja
Cara-Cara
  1. Blend semau bahan diatas kecuali kelapa parut & garam.
  2. Tapis bahan yang telah di blend ke dalam loyang & kukus selama 30 - 40 minit.
  3. Setelah masak sejuk kan terlebih dahulu baru potong.
  4. Gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama garam.
  5. Boleh la dihidang untk minum ptg @breakfast.
  6. *Kalau masa angkat kuih kaswi ada takungan air di atasnya...sengetkan loyang sedikit, buangkan air takungan guna sudu sedikit demi sedikit dan biarkan seperti asal...tunggu benar2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik supaya cantik dan licin.....Selamat Mencuba..

16 comments:

  1. ooo ni yang pegang kukus ni..rupanya wat kuih kaswi..hehehhee... akak..saya buat kuih talam jugak.tengah tunggu sejuk baru nak potong..tapi tadi dah merasa..soodaaaaapppp

    ReplyDelete
  2. Salam Kak yatie,
    saya dtng nk breakfast ni....minta 2 ketoi yer...hihihi..sedapnya kak...colour pun cun...bilala nk merajinkan diri buat ni...:)

    ReplyDelete
  3. salam kak... kite dtg nk ngendeng neh! arini mls nak wat num ptg.. hubby goreng kentang goreng jerk! hikhikhik

    ReplyDelete
  4. kak yatiee..mas datang balikk..nak tolong makan lak....sedappkan kak kaswi pandan ni, nnti mas nak wat kaswi gula merah lak.....
    tengok kaswi kak yatie ni cantik betoi...kuih ni memang lembab dan lembut kan kak...mas suka..

    ReplyDelete
  5. wah wah wah....saya pon nak dtg juga la mcm ni...tak leh tahan tgk hijo tu...

    ReplyDelete
  6. salam..xterkejar zla nak masak cam k.yatie..hehe

    ReplyDelete
  7. salam..saya pun nak cuba wat warna hijau ni...nanti kena beli daun pandan ..

    ReplyDelete
  8. @izahdaut
    biasalah akak dan pengukus mmng tak boleh di pisahkan...hah3...uwaa..akak tak sabar nak tunggu kuih talam Izah....talam apa tu ye..

    ReplyDelete
  9. @Nieza
    wkmsalam, setakat 2 ketoi tu, boleh sangat..nah akak bagi 5 ketoi..cukup tak??..hehehhehe..

    ReplyDelete
  10. @hana
    wkmsalam, boleh je...nnti akak antor ke rumah ya..nak gak rasa kentang goreng yg En Hamzah buat...leh ke..

    ReplyDelete
  11. @Mas
    tahniah coz berjaya goda akak dngn kaswi pandan tu....mmng sedap sngt..sok2 dtng umah akak tlng masak lagi ya...

    ReplyDelete
  12. @RISSAM
    boleh je..silalah...kih3..thanks sudi singgah..

    ReplyDelete
  13. @azila
    wkmsalam, kejar jngn tak kejar Zla...akak tunggu ni...hehehehe...takpe pelan2 ya..

    ReplyDelete
  14. Nazrah,
    wkmsalam, cubalah...mmng sedap kaswi pandan ni..terasa kelainannya..

    ReplyDelete
  15. Wahh, kak yatie pun ganasss sehh masak...hehe..

    ReplyDelete
  16. Mat Gebu,
    mana ada ganasssnya Mat...masak cincai2 jek...

    ReplyDelete