BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 keping daging ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan
- 2 kelopak sawi jeruk (optional)
- 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
- 1 genggam daun kesom
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 1/2 cawan cili kisar
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnnya
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- 1/2 inci belacan
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 hirisan nipis lengkuas
- 1/2 camca teh lada hitam biji (optional)
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
- Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Tambah sawi jeruk, bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih.
- Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...
Salam Kak Yatie,
ReplyDeletewah sedap ni...masa study kat melaka dulu selalu mkn asam pedas ni...mkn lak panas-panas...memang menambah nasi ni..hehe
salam kak yatie, sedappnya asam pedas...mas suka tau...he..he..
ReplyDeleteSalam Yatie....
ReplyDeleteSedapnya Asam Pedas Tu....Lama Tak Makan Ni....
Wahh, ni yg tak tahan ni kak...
ReplyDeleteKEBAYA SULAM SIAPA YANG PUNYA?
CANTIK BERSERI MANIS BAK GULA,
ASAM PEDAS NYONYA SEDAP RASANYA,
KINI BERALIH KE DAPUR KAK YATIE PULA..
ASAM PEDAS,, MY FEBERET JUGA TU,...
ReplyDeleteWow! kak..tengok pun dah tahu sedap..mintak sepotong ikannya kak,kuah lebih sikit..hehehe
ReplyDelete@Nieza
ReplyDeletewkmsalam, mmng lauk kegemaran akak ni...sedapkan asam pedas...
@Mas
ReplyDeletewkmsalam, owww selera kita sama ya..suka asam pedas...sedapkan..
@LinRosLy
ReplyDeletewkmsalam, klau mcm tu kenalah masak asam pedas ni..sedap tau..
@ibuintan
ReplyDeleteselera kita samalah ya...
@Siti Indrawati
ReplyDeleteboleh je..kebetulan akak masak lebih ni..akak bagi semuanya lebih ya..
@Mat Gebuwaduh Mat tak pandai akak berpantun2 ni...hentam sajalah...
ReplyDeleteAsam pedas bukan sebarangan,
Resepinya dari D.T.Sempadan
Memang sedap memang menawan
Itulah sentuhan dari Sinar Kehidupan
sedapnye. resipinye bagus ni. mesti cuba. tq yatie.
ReplyDelete@Ony
ReplyDeletemmng sedap asam pedas ni.boleh tukar ikan kegemaran Ony ya..selamat mencuba..
wah saya tak pernah rasa lagi asam pedas yang berlada hitam...nanti saya pun teringin nak rasa juga.
ReplyDelete