Wednesday, December 29, 2010

Asam Pedas Ikan Patin

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Sebenarnya lauk asam pedas ni saya masak siang tadi. Kalau lauk asam pedas...mmnglah menyelerakan betul. Mulanya nak masak ikan patin lemak tempoyak.....tapi tekak ni asyik nak makan asam pedas je. Rasanya yg masam2 tu yg membuatkan saya dan suami suka sangat lauk asam pedas ni...kalau makan maunya bertambah2 nasi. Kali ni saya cuba resepi dari Mat Gebu.....terasa kelainan bila di letak sedikit udang kering. Terima kasih Mat berkongsi resepi yg sedap ni...akak kopipes kat sini pulak ya...Terpulanglah pada kawan nak gunakan ikan apa ya.



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 2 ekor ikan sembilang segar (saya guna ikan patin)
  • 7- 8 biji bendi muda (saya ganti 3 biji tomato di belah 4)
  • 2 genggam daun kesom
  • 1 btng serai- di ketuk, saya tambah
  • 3/4 cawan jus asam jawa
  • 1 1/2 cawan cili kisar
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • 1 inci halia, diketuk
  • Garam dan sedikit gula
  • 9 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
  • 1/2 inci belacan, dibakar*
  • 1/2 camca teh lada hitam biji*(*dikisar halus)
  • Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan sembilang/ikan patin dicuci bersih, siang dan potong ikut suka, cuci kembali kemudian perap dengan garam dan jus limau nipis untuk 10 - 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Bendi dicuci dan toskan (mat tak kerat sebab bendi tu jenis yang kontot2)..
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah serbuk kunyit dan kacau rata. Masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya (anggaran 700 ml).
  3. Bila mendidih, masukkan ikan sembilang/ ikan sembilang dan daun kesum, gaul rata dan biar mendidih perlahan.
  4. Tambah bendi dan juga jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak dengan api sederhana sehingga bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama dengan nasi hangat....

12 comments:

  1. Salam K.Yatie,
    wah terliurnya nengok asam pedas ni...nieza suka sgt ikan patin..lemak2 gitu..msk lemak pun sodap!...:)

    ReplyDelete
  2. ikan patin....peberet mas tu...masam asam pedas lak tu..sedappnya.....

    ReplyDelete
  3. sangat menyelerakan ikan patin itu! biasa makan masak tempoyak je..x pernah plak masak asam pedas :)

    Nak hadiah Beads Blouse?Jom Join GiveAway ni

    Entry Terkini:
    Ragam Keluarga Inchik Moza - Perfume apakah yang paling best?& Kedai Kuning
    Dunia Aku Ibu Muda - Nak joget-joget & Anak itu rezeki wehhh!

    ReplyDelete
  4. asam pedas..kegemaranku..makan tak toleh2 lagi nnt..

    ReplyDelete
  5. kak yatie,nak!!!! waaaaa,sedapnye asam pedas...tapi daun kesum umah ni habis licin kena makan ulat...nak mintak kak yaie punyala sepiyok,lallalala....

    ReplyDelete
  6. asam pedas.....mmg kegemaran masakan yg pedas2 ni

    ReplyDelete
  7. @Nieza
    wkmsalam, mmng sedap ikan patin masak asam pedas....lembut je isinya mcm ikan sembilang/ikan keli....

    ReplyDelete
  8. @Mas
    uwaaa,...selera kita samalah...sedapkan asam pedas..tak pernah jemu tau..

    ReplyDelete
  9. @Aku Ibu Muda
    mmng sedap masak lemak..sesekali masak asam pedas..mmng best sngt..

    ReplyDelete
  10. @Ctnaemah
    samalah selera kita...asam pedas mmng bestkan..

    ReplyDelete
  11. @Mimiey.. (^-^)
    alasan takmo masaklah tu daun kesum kena mkn ulat..wakakkaka...nah akak bagi sepiyuk kecik je...jadilah wat rasa2 je...

    ReplyDelete
  12. @MATAHARI
    mmng sedapkan masam2 pedas ni...samalah selera kita...

    ReplyDelete