Oklah di sini saya ingin berkongsi resepi rendang ayam gaharu yg saya masak semalam. Rendang ni sedap sangat, boleh di masak kering dan berkuah sedikit. Saya lebih suka masak berkuah sedikit, jadi terpulanglah pada selera masing2 ya. Resepi asal adalah dari Mat Gebu yg mmng pakar memasak macam2 tu....izinkan akak C&P resepinya di sini ya Mat....terima kasih.
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ayam, dipotong 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
- 3 helai daun kunyit, buang urat dan hiris halus2
- 500 ml santan
- 2 camca besar kerisik
- 3 keping asam gelugor
- 2 camca besar rempah kari
- 1 1/2 camca besar cili kisar
- 1 camca besar gula melaka
- Garam secukup rasa
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 3 biji buah keras
- 1 inci belacan
- 5 batang serai, hiris halus
- 1 inci kunyit hidup
- 25 biji cili padi siam
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji bawang merah, hiris halus
- 2 ulas bawang putih, hiris halus
- Satukan bahan2 kisar dengan rempah kari dan cili kisar, kacau rata. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah bahan kisar tadi dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tambah santan, masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau dan masak hingga pekat. Masukkan kerisk dan asam gelugor, kacau dan masak hingga rendang kering.
- Tabur dengan hirisan daun kunyit, dan masak sekejap.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, pulut, nasi impit atau pun roti...
KakYatie, Love datang nak grab ayam rendang tu!!! Aduiiii betul2 menggoda! :D
ReplyDeleteSedapnya..sue tak pernah lg buat stail mcm nih..
ReplyDeleteRendang sue simple2 ja kak..heee
salam kak yatie..
ReplyDeletewawaaaa...ketupat semalam ada lagi tuu..sedap ni cicah rendang..ehem ehem...
Seedaaapnya rendang ayam nie.. terliur tgk.. :)
ReplyDeletesalam aidiladha buat yatie & family ya..
ReplyDeletesedap rendang ayam ni..
Salam Aidiladha k Yatie.. Sedap nampak ayam tu..Nyumm..nyumm..
ReplyDeleteKak Yatie, kita tahu masak rendang guna rempah rendang Brahims jer.. hehe. Copy resepilah..
ReplyDelete