Friday, October 22, 2010

Agar-Agar Karamel

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni saya buat agar2 karamel...dah lama nak buat agar2 ni tapi ada saja halangan. Tengok pada bahan2 dan cara2 taklah susah mana....cuma masa saja yg tidak mengizinkan. Resepi asal adalah dari Fidah Shamen dan resepi agar2 karamel ni ada di rumah Kak Nor, CMG, Izah dan Mas. Pada kawan2 yg berkenan tu, bolehlah mencubanya....tak rugi mencubanya, memang sedap. Izinkan saya kongsikan resepinya di sini ya....terima kasih kepada penyumbang resepi.


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 8 g serbuk jelly ~ k.nor guna serbuk agar2 10gm
  • 600 ml air ~ k.nor lebihkan 100ml
  • 300 ml susu cair
  • 120 g gula halus ~ k.nor letak 5 sudu besar aje
  • 1 camca besar tepung kastard
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 cawan gula pasir (mat guna 3/4 cawan)*
  • 3 camca besar air*(*untuk karamel)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.
  2. Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly/serbuk agar2, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
  3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...
# bila guna serbuk agar2 kena lebihkan air, sbb tekstur puding jd keras sket
## dlm adunan puding k.nor kurangkan sukatan gula sbb dah ada rasa manis dr karamel
### kalau masak guna serbuk agar2 tak perlu masak lama bila dah letak adunan susu + kastad sbb serbuk agar2 tu akan buat adunan akan pejal tak seperti kalau guna jelly

12 comments:

  1. Salam kak yatie! nanti balik dr cuti2 kita nak buat jugak maklomlah tak de guna telor! kita mmg suke kalau jennis2 yg tak de telor kurang sikit bau ayam hihihi...

    ReplyDelete
  2. salam yatie.. cantik laa puding tuu.tak guna telur ya, suka ni nak buat gak laa

    ReplyDelete
  3. woooww.... cantik aaa kak yatie nyer agar2 karemel..malu aaaa..nyuruukkk

    ReplyDelete
  4. sedappkan kak agar2 ni...masih terasa lagi kesedapannya...nak sepotong..

    ReplyDelete
  5. cantiknyerrr... halus mulusssss... nak wat gak lah!

    ReplyDelete
  6. salam yatie.. wow look superb
    suka dengan kelicinan tuh..
    confirm sedap

    ReplyDelete
  7. simpleee.....mesti sedap!!!sy nak cba buat lah..tq

    ReplyDelete
  8. Tq d atas resepi yg menarik nih... puding karamel tanpa telur ... :)

    ReplyDelete
  9. cedapnyerr...nak cb la...

    ReplyDelete