Saturday, October 23, 2010

Apam Beras Eno

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...dah bersarapan ke belum? Hari ini saya makan apam beras eno. Apam ini sangat lembut dan sedap. Resepi asal adalah dari K.Watie dan saya C&P dari rumah K.Anis. Terima kasih pada penyumbang resepi.



Bahan-bahannya:
  • 1 cawan nasi
  • 11/4 cawan air
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 sudu kecil yis kering
  • 1 paket kecil eno
Cara-caranya:
  1. Blend nasi dan air hingga hancur. Tambahkan gula, tepung beras dan yis. Blend sekali lagi hingga sebati.
  2. Perapkan adunan tadi 4-5 jam.
  3. Tambahkan pewarna jika suka, kacau perlahan.
  4. Tambahkan eno dan gaul sebati secara perlahan-lahan.
  5. Masukkan dalam acuan kuih lompang yg telah di sapu sedikit minyak dan kukus selama lebih kurang 15 minit dengan api kuat.

9 comments:

  1. selamat pagi kak...nak sarapan apam eno pagi ni...cantik warna ijau tu...

    ReplyDelete
  2. kak yati, datang pepagi nak ngendeng apam eno tu, cantiknya ijauu..

    ReplyDelete
  3. kak yatie..saya blum sarapan nih...nak 3 biji boleh?pernah buat apam ni.tapi tah mana silap tak mau lembt plak.nanti nak try lagi lah

    ReplyDelete
  4. yatie..sedapnya apam eno..bila nak try ni..

    p/s..jom jd follower kat baru kita.

    ReplyDelete
  5. alahai sedapnyerr... napelah aritu tak terbeli eno masa kat kedai halalshop kobe.. padahal dah pegang dah! huhuu

    ReplyDelete
  6. salam yatie...molek tul apom eno yatie tu..kiter bab mengukus ni x rajin bebeno tp klu dah siap tuh rajin lak kiter mkn..:))

    ReplyDelete
  7. Mas= boleh je, mailah makan sama2...bnyk ni..

    Izah= 3 ketul cukup ke...nah akak bagi 5 ketoi..makan ya...cuba lagi, mudah je buat apam ni..

    ReplyDelete
  8. CT= Mmng sedap bagi peminat kuih apam....cubalah, lembut je....nnti yatie singgah ya...

    Hana= hah3...lain kali klau dah pegang tu, ambek je terus...jngn tidak2...kan dah terlepas....takpe suruh orng Kobe poskan eno tu...

    Del= wkmsalam, terima kasih...yatie mmng minat kuih kukus2 ni...tu yg rajin buat apam..takpelah mkn kat sini aja ya...bnyk apam ni..

    ReplyDelete
  9. salam kak yatie...salam perkenalan,...saya nk tanya skit ye...eno tu ditambah selepas perap ke?.......

    ReplyDelete