Friday, April 16, 2010

Nagasari Nangka/ Jagung

Salam dan bertemu kembali. Inilah kuih utk minum petang kami sekeluarga. Resepi asal kuih ni adalah nagasari cendol, tapi di sebabkan tiada cendol di sini, saya gantikan cendol pada nangka dan jagung. Kuih ni sedap dan sejuk di tekak bila di makan. Memang terasa kelembutan dan lemak manisnya. Resepi asal adalah dari Kak Fida di MyR. Terima kasih ya akak resepi yg mudah dan sedap ini.

Kuih nagasari yg di letak jagung biji.

Kuih nagasari yg di letak potongan nangka.

Bahan-bahan

* 400 g cendol - dicuci dan ditapis (saya ganti 1 cwn nangka dan 1 cwn jagung biji)
* 1 cawan tepung jagung
* 1 sb tepung Hoen Kwee
* 1 cawan gula pasir
* 1 st garam
* 1,700 ml santan - drpd 2 biji kelapa (saya guna 500ml santan Kara+1,200ml air)
* 2 helai daun pandan - disimpul
* daun pisang utk membungkus - dipotong dan disalai=> saya guna mangkuk kecil2 je

Cara-cara
  1. Satukan tepung2,gula,garam,santan dan daun pandan di dlm periuk dan kacau rata. Masak atas api yg sedehana panasnya hingga pekat dan licin.
  2. Setelah itu bahagi 2 adunan tadi. Satu bahagian di letak 1 cwn nangka cincang dan satu bahagian lagi di letak 1 cwn jagung biji.
  3. Ambil 3 sb adunan dan bungkus dlm daun pisang yg disediakan tadi.Buat hingga habis. sejukkan pd suhu bilik dahulu.(tak perlu di kukus)
  4. Saya masukkan ke dalam bekas2 kecil dan sejukkan.
  5. Masukkan dlm peti sejuk sebelum dihidangkan.

6 comments:

  1. salam yatie... amboii comelnye kuih ni.. kalau letak dlm peti sejuk ni masa makan terasa nyaman kat tekak.. selera kita sama jer kan... kebetulan..minta sepiring leh ker..hihii..

    ReplyDelete
  2. salam yatie... sedapnya nagasari tu... akak baru plan nak wat esok, tapi nagasari pisanglah, tuk bawa gi rewang umah jiran..
    tepung hon kwee tu leh ganti ngan tepung jagung tak??

    ReplyDelete
  3. yatie: salam ... hehe ..segmen baru .. kalau boleh ben nak kak yatie join .. boleh ? mudah jer ... baca kat sini ..buat cam diorng buat .. ok ?

    ni contoh ben buat :

    http://www.benashaari.com/2010/04/geledah-dapur-mat-gebu.html

    ini yang kak yatie kena buat :

    http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/04/ben-ashaari-buat-hal-lagi.html

    kalau setuju nak buat , tinggalkan link kat komen di blog ben .. nanti ben buat entri khas cam ben buat untuk mat gebu tu .. ek ? ...tqq

    ReplyDelete
  4. Salam..
    Nagasari tu mcm tako juga ke? Rupa mcm nak sama tp tako letak dlm daun pandan yg dibentuk 4 segi. Memang nampak sedap..

    ReplyDelete
  5. Kak Jalilah=> wkmsalam kak, mmng sedap,lebih2 lagi bila sejuk..ni yatie bagi sepiring utk akak..makanlah..

    Kak Su=> wkmsalam, cubalah..yatie pun guna tpng jagung semuanya...kita buat dia..jadi punyer...

    Acik=> wkmsalam Acik,mcm sama kuih ni...tapi lain sikit rasanya...tapi sedap...cubalah..

    ReplyDelete
  6. Ben Ashaari=> wkmsalam, terima kasih banyak2...akak hargai budi baik Ben tu...

    ReplyDelete