Friday, April 23, 2010

Lempeng

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Inilah resepi lempeng yg di makan bersama kari daging tadi. Lempeng ni sesuai di makan waktu pagi ataupun petang. Mari kita lihat bahan2 yg di perlukan. Rasanya semua dah tahu buat lempeng....jom kita tengok.



Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 1/2 sudu kecil garam
  • minyak masak untuk oles di kuali
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan2 untuk lempeng, kacau rata dengan whisk dan tapis, boleh juga di blend semuanya.
  2. Rehatkan adunan 10 minit dan ketepikan sebentar.
  3. Panaskan non-stick frying pan. Sapukan dengan sedikit minyak masak.
  4. Tuang 1/2 cawan adunan tadi dan ratakan.
  5. Bila permukaan kelihatan pucat, terbalikkan lempeng tadi, masak hingga garing sedikit.
  6. Setelah masak, angkat dan letak dalam pinggan.
  7. Ulangi proses memasak hingga siap. Boleh hidangkan bersama kari daging tadi.

6 comments:

  1. Salam Yati..Anak2 Akak suka ni...kami panggil pek nga!...atau roti tempek..hehehe...by the way Akak dah buat kuih lapis...TQ for the resepi...Reena suka...tapi maaf ada derhaka sikit....Akak letak chocolate paste instead of pewarna merah...ampun ya!!

    ReplyDelete
  2. salam yatie.. cantiknyeee lempeng yatie nieee... kemas... sama nipis..sama besar... sama kala... kalau akak...huhuuu tak teliti macam yatie... tapi kalu buat jualan mmg kena teliti habisss.. tahniah ..akak bagi award 200% ...hehehee

    ReplyDelete
  3. salam kak yati..
    lepas tengok gambo lempeng tu, tersenyum saya, cantik sungguh...memang kellasss.. kire lempeng tahap hotel 5 stars la...kalau saya buat lempeng..hahhaa..jauh menyimpang rupe dari yg di atas tersebut..

    ReplyDelete
  4. Watierman=> lempeng ni mmng sedap....mkn dngn sambal tumis pun sedap...tahniahlah menjadi kuih lapisnya...cantik, tak kisahlah nak letak perisa apa, yg penting menjadi...

    ReplyDelete
  5. Kak Jalilah=> thanks, hah3 puji lebih2 ni...yatie guna kuali leper..non stick, tu yg sama leper...

    ReplyDelete
  6. Izahdaut=> wkmsalam, wow lempeng tahap 5 stars lagi...klakor je...thanks.

    ReplyDelete