Friday, April 23, 2010

Kari Daging Sour Cream

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kawan2 semua. Dah masak ke belum? Hari ni saya masak kari daging cara mudah, tak payah blend bahan2 rempah dan tak guna santan. Rasanya sedap dan tak muak, inilah cara saya masak kari di perantauan, yg penting sedap. Lepas ni siaplah nak di gayakan makan bersama roti jala dan lempeng...tunggu...


Bahan-bahan

* 1 kg daging btng pinang (kalau daging biasa, rebus empuk dan toskan)
* 3 s/b rempah kari daging*
* 2 s/b serbuk cili*
* 2 s/b serbuk jintan*( bancuh dngn sedikit air)
* 3 biji kentang (belah 4)
* 4 s/b sour cream (plain yogurt pun boleh)
* Air secukupnya (3-4 cwn)

Bahan Tumis

* 1 biji bawang besar- dihiris
* 2 ulas bawang putih - di cincang
* 1 inci halia- di cincang
* 1 btng kayu manis, 2 biji pelaga,1 kntm bnga lawang
* 1 tangkai daun kari
* Garam dan gula secukup rasa
* Minyak utk menumis

Cara-cara
  1. Panaskan minyak dalam periuk.Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan daun kari. Masukkan kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
  2. Masukkan pula rempah kari,serbuk cili dan serbuk jintan yg di gaul bersama sedikit air. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan sedikit air dan gaul lagi. Masukkan daging dan kentang.... gaul lagi.
  4. Masukkan sour cream dan tambahkan 2 cwn air lagi...biarkan sehingga daging dan kentang empuk, guna api sederhana je.
  5. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak seketika dan perasakan.
  6. Sekiranya rasa dah ok, bolehlah matikan api dan hidangkan.

3 comments:

  1. salam pagi jumaat yatie...! amboi...versi baru kari ye! tentu rasanya ada masam2 skit kot sbb guna sour cream @ yogut...

    ReplyDelete
  2. Kak Ita, wkmsalam, yatie mmng selalu masak kari mcm ni sbb suami yatie suka yg masam2 sikit...

    ReplyDelete
  3. Hi Yatie,This is Rosy.i like to share with u that ur ayam masak hitam berampai was a hit in my house.this is my 2nd time making it.very simple yet tasteful.thank u for sharing.

    ReplyDelete