Friday, April 23, 2010

Roti Jala

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Semoga anda semua sihat dan ceria sentiasa. Hari ni saya masak lauk kari, jadi saya merajinkan diri untuk buat lempeng dan roti jala. Alahai sedapnya bila lama tak makan roti jala. Mari kita lihat bahan-bahannya.


Bahan-Bahan

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 cawan susu segar
  • 1 bij telor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • beberapa titik pewarna kuning
Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender.
  2. Blend hingga semua sebati. Biarkan sebentar.
  3. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali.
  4. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka. Selamat Mencuba.

9 comments:

  1. waa... kite suka roti jala.. ni yg nk pi cr nanti..huhuuh nk buat malas..hehehe

    ReplyDelete
  2. salam yatie...sedapnya roti jala, febret fmly akak ni...nak mintak kang tak cukup lak hehe..
    cik abang tolong menjala tak??? kihkih

    ReplyDelete
  3. wah..bestnya akak roti jala
    biasa ari ry jek buat
    huhu

    ReplyDelete
  4. Hot Mama=> kalau kat Msia senang nak beli kalau teringin...kat sini mana ada..kenalah buat sendiri..hi3..

    Kaksu=> wkmsalam,mmng sedapkan roti jala ni, yatie menjala sendiri je....akak buat sendirilah ya..

    ReplyDelete
  5. YaTie=> kalau rajin barulah akak buat..hi3..

    Mama Jue=> apanya yg lain....

    ReplyDelete
  6. yang lainnya sbb petak2 line dia.. selalu kalo adik laki jue wat jadi titik2 tu bercantum.. kalo jue wat jadi bedak sejuk.. hahhaha.. tak reti nak goyangnyer..

    ReplyDelete
  7. MamaJue=> ow..akak guna botol sos/ kicap je..lubangnya satu, buat silang2 je....dah siap gulung...mudah je..

    ReplyDelete
  8. oooo.. camtu ker... aaaarr mcm tu mudah skit kan.. heheh.. nanti nak try wat la..

    ReplyDelete