Bahan-Bahan
* 1 ekor ayam> potong 12
* 2 sb ketumbar - dikisar halus
* 1 sb jintan putih - dikisar halus
* 1 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
*10- 15 biji cili hijau
* 2 inci kunyit hidup
* 1 inci halia
* 3 batang serai - dititik
* 3 sudu makan gula
*1 helai daun kunyit> di siat2
* Garam - secukup rasa
* 2 cawan air
* 1/2 cwn air asam jawa
* Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Blend bwng besar, bwng putih, halia, kunyit dan cili. Masukkan sekali ketumbar dan jintan dan sedikit minyak supaya halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang di kisar. Tumis hingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan serai yg di titik tadi dan gaul sebati.
- Apabila tumisan telah betul-betul garing, masukkan garam dan gula. Gaul sebati dan masukkan air asam jawa tadi.
- Masukkan ayam dan gaul sebati sehingga ayam agak mengecut. Masa ni gunakan api sederhana supaya ayam meresap bersama2 perencahnya.
- Masukkan air dan pastikan rasanya betul2 ok.
- Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat.
- Setelah ok masukkan daun kunyit dan gaul lagi.
- Setelah siap, padamkan api dan bolehlah di hidangkan bersama dngn nasi putih.
akak pun suka msk ungkep ni!!!
ReplyDeleteyatie,
ReplyDelete2day i learn new name. ayam ungkep. last few years ayam penyet. :-D
masak ni memang senang ...masak2 lepas tu ungkep (tangkupkan dengan tudung periuk tu)
ReplyDeletekak ita pernah buat tapi tak sesedap MIL buat. tgn jawa x sama ngan tangan k.ita ni kot...! hehehe
ReplyDeleteAin>> masak ungkep ni ringkas je tapi sedapkan.
ReplyDeleteYanti>>hahahaha...ini masakan orng jawa...sedap tau..cubalah...
Fuzidss>>klakor je dayang ni...betullah tu...
Azita>> klau mcm gitu kak ita kena belajar dngn orng jawalah...