Monday, February 8, 2010

Daging Kunyit Pedas

Salam sejahtera semuanya. Rasanya semua dah masak tengahari dan dah bersedia pun nak makan tengahari. Hari ni saya masak ringkas je. Daging masak kunyit. Resepi ini adalah dari mak. Saya memang benar2 rindu masakan mak. Biasanya mak saya masak ringkas2 je, tapi sedap sangat rasanya.Antara menu kegemaran saya sekeluarga adalah daging goreng kunyit. Mari kita tengok bahan-bahannya..



Bahan-bahan.
500 gm daging(di rebus empuk dan toskan)
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam(utk gaul bersama daging)
7 biji bawang merah kecil, dihiris halus
3 biji bawang putih, dihiris halus
1 inci halia, di hiris halus
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 btng lada merah, dihiris serong
4 btng lada hijau, dihiris serong
1 btng carrot
1 cwn kacang panjang/buncis, dipatah2kan 2 inci
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak.
1. Hiris daging nipis2, cuci,rebus dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, perap sekurang2nya 20 minit.
2.Panaskan minyak di kuali. Goreng daging yg di lumur kunyit dan garam tadi. Goreng hingga daging sedikit garing.
3. Masukkan hirisan bawang merah kecik dan bawang putih, goreng hingga sekata.
4. Masukkan hirisan bawang besar, hirisan lada hijau dan merah. Gaul hingga sebati.Perasakan garam dan gula.
5. Masukkan carrot dan kacang panjang.Jika perlu, masukkan sedikit air.
6. Setelah siap angkat dan hidangkan. Taburkan daun sup dan daun bawang.
7. Siap dan boleh di makan bersama nasi putih panas.

2 comments: