Karipap yang siap di klim dan belum di goreng.
Bahan-bahan
- 4 cwn tepung gandum
- 2 sudu besar butter - panaskan
- 1/2 cwn minyak masak-panaskan
- secubit garam
- 1 cwn air suam
- INTI
- 6 biji kentang
- 3 sudu besar kari ayam/daging
- 1 biji bwg besar
- 2 ulas bwg putih
- 1 sb udang kering
- 1 cwn daging hancur
- garam dan gula
- air
Cara-cara
- Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata guna sudu sbb panas. Bancuh air+garam.Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
- Untuk buat inti - kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
- Blend bawang besar, bawang putih dan udang kering. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang, daging hancur,air dan garam serta gula secukup rasa. Masak dngn menggunakan api sederhana sehingga kentang empuk dan air kering.
- Setelah masak,angkat dan sejukkan.
- Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim karipap.
- Doh karipap tadi bulat2 kan ikut saiz 1 biji karipap. Bila dah siap, tutup dengan plastik supaya doh tak kering. Lepastu, canai doh jangan terlalu nipis.
- Masukkan inti dan klim.
- Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.
salam yatie..cantiknnya u kelim karipap tu!!! I mmg out la bab2 kelim ni, kalau buat, main terap aje. but my hubby terer kelim karipap!!
ReplyDeletewaalaikumsalam, yatie klim karipap tu mcm biasa je...nampaknya ain kena belajar klim dngn suamilah yek...
ReplyDeleteSalam Tie.. thanks for adding in your FB list. Moga kekal ukhuwah
ReplyDeletewaalaikumsalam Fuzidss...sama2 moga persahabatan yg terjalin berkekalan hingga ke akhir hayat. Amin.
ReplyDeletekak yatie..dtg nak mkn epok epok ni..ada lagi tak ? cantek je akak kelim yek..:)
ReplyDeleteteringat akak masa pertama kali jumpa blog seri, ingatkan ada epok2 pusing....rupanya nama blog tu....sorrylah dah abes epok2 tu....lain kali klau dtng bagi tau dulu ya...nnti akak buatkan....
ReplyDelete