Friday, March 14, 2014

Kuih Tako Jagung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni layan kuih tako jagung yg sangat sedap, lebih sedap bila di makan sejuk. Resepi dari K.Fida ni mmng mudah dan semestinya sedap. Sebelum ni pernah buat di SINI, pd kwn2 yg belum mencuba tu, bolehlah cuba resepi mudah ni, amat sesuai di makan bila2 masa je.
Kalau rajin tu, bolehlah buat kelongsong  pandan. Saya letak dlm cawan2 je.....mudahkan...ni gaya orng nak cepat siap, cepat sejukkan dan cepat di makan..tak gitu?...Jom semak resepinya...





Bahan-bahan

Lapisan Bawah :-
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan tepung hoen kwee putih
  • 1/2 cawan gula halus
  • 2 1/4 cawan air
  • sedikit pewarna kuning
  • 1/2 cawan jagung cream / biji- Yatie guna jagung biji dlm tin, toskan airnya
Lapisan Atas/Dadih :-
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 2 1/2 sudu besar tepung hoen kwee
  • 3/4 sk garam
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  1. Satukan bahan2 lapisan bawah,tambah sedikit pewarna kuning dan masak hingga pekat.
  2. Sediakan mangkuk2 kecil atau kelongsong pandan dan tuangkan adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk kecil atau kelongsong pandan tadi.Ketepikan.
  3. Satukan bahan2 lapisan atas/dadih dan masak hingga pekat.Matikan api.
  4. Tuangkan dadih ke atas lapisan jagung hingga memenuhi mangkuk/kelongsong pandan.Sejukkan
  5. Simpan tako jagung di dalam peti ais untuk didinginkan.

3 comments:

  1. Salam dek yatie manisss kusss..hihi.. wah idea baru ni.. lamanya tak buat..nnti bole kanda cuba..kuning u...warna kak ilah...hijau nk hamka punya..hikhik

    ReplyDelete
  2. As salammmm kene cube ni...tepung hon kwee tu Klu satu tiub tu cukup ke? Satu tiub tu 100grm

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Yatie..aduh sedapnya...

    ReplyDelete