Sunday, October 14, 2012

Roti Naik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni merajinkan diri buat roti naik. Sebenarnya teruja tngk roti yg kawan2 buat, tu yg buat gak ni. Kalau nak mudah mmng beli je, mcm2 roti ada. Keinginan yg terlampau membuatkan diri ini sedaya upaya menguli roti sendiri. Kena pulak hujan2 mcm ni, sedap betul makan roti yg baru kuar dari oven. Makan gitewwww je pun dah sedap.

Sebelum ni nampak ramai kawan2 buat roti naik ni. Kali ni saya ambil resepinya dari Mat Gebu lagi. Kalau singgah dapur Che Mat ni, mmng ada je idea nak buat sesuatu. Kebanyakkannya menjadi. Terima kasih Che Mat berkongsi resepi roti naik ni. Kalau tngk roti yg Mat Gebu buat, mmng gebu betul, geram je tngk. Lain orang lain gaya dan hasilnya. Tapi takpelah....meh layan roti yg saya buat ni. Suami dan anak2 suka betul makan roti yg saya buat ni.Kebetulan arini masak kari ikan....mmng kena betullah...Jomlah semak resepinya..


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 400 g tepung roti
  • 100 g tepung Hong Kong (mat guna tepung gandum je)
  • 250 ml air
  • 50 g susu tepung
  • 3/4 camca teh bread improver (yg ni resipi asal tak letak)
  • 180 g gula perang (brown sugar) Mat guna 120 g gula halus
  • 100 g mentega
  • 11 g yeast segera
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Beberapa titik pewarna kuning (tak letak sebab habis stok)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.  
  2. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
  3. Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang....

12 comments:

  1. Assalamualaikum Yatie :D
    Kak Lin suka makan roti ni dgn kopi 0....sedapnya!

    ReplyDelete
  2. Cantik roti kak yatie., terliur adik tgk

    ReplyDelete
  3. bestnya...saya dh lamaaaaa tak meroti heheheheheheh

    ReplyDelete
  4. salam Kak Yati,
    Tiba2 saya teringat zaman saya kecil2 dulu...mak saya rajin buat roti naik...mmg skrg musim hujan klu dpt mkn panas2 ngan lauk kari,mmg sedap...

    ReplyDelete
  5. Moleknya roti naik dia.... sedap ni yatie, nak cuba seketul dengan kopi panas ye...

    ReplyDelete
  6. sedapnya..adda pernah wat roti sekali dulu..skrg aduhaiii penat tgn ooo nk menguli nya...huhuuh

    ReplyDelete
  7. suka roti gebu2 gini...
    sedappnya tengok kak :)

    ReplyDelete
  8. salam perkenalan kak yatie, sedap sungguh roti naik ni. mak saya pandai buat roti ni...insya Allah nak cuba jugak nnt

    ReplyDelete
  9. kelihatan lembut strukturnya..

    ReplyDelete
  10. aduiii sedapnya ...peberet nekcik..cicah sambal tumis sardina..sure tak nampak encik mat kita lalu

    ReplyDelete
  11. Kalo buat jumlah sikit mcmne Nak kurangkan sukatan sume bahan tu Yer..

    ReplyDelete