Tuesday, October 16, 2012

Kari Kepala Ikan Ala India

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kari ikan ni lauk 2 hari lepas. Macam biasalah, kalau masak kari, mesti makan dngn roti ataupun lempeng. Kalau makan tu mmng tak toleh kiri kanan punya, syok gitewwww....Resepi kali ni dari jejaka Sedenak lagi. Terima kasih Che Mat berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini ya.



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 kepala ikan tenggiri bersaiz besar, belah 2 (Yatie guna ikan kerachi )
  • 3 keping isi ikan tenggiri
  • 2 biji tomato, dibelah 4 setiap sebiji
  • 1 btng terung (Yatie tambah)
  • 10 btng bendi (Yatie tambah )
  • 2 camca besar cili kisar
  • 3 1/2 camca besar penuh rempah kari ikan (baba's)
  • 1 keping asam gelugor
  • Air secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • Secubit belacan
BAHAN TUMIS :-)
  • 1 camca teh penuh halba campur
  • 3 biji bawang merah, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 2 pelepah daun kari, dilurut
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis halba campur hingga harum, masukkan daun kari, bawang merah hiris dan bawang putih hiris. Tumis hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
  2. Sementara itu bancuh rempah kari dengan bahan kisar halus, kacau rata dan masukkan ke dalam periuk, masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.Tuang air secukupnya dan kacau rata. Biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan juga asam gelugor. Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan...

11 comments:

  1. Salam. Apa khabar Kak Yatie? Wah kari kepala ikan ye... sedap tu. Nur memang suka sangat makan kepala ikan... ;)

    ReplyDelete
  2. as salam kak yatie, tergoda zila tgk kari kak...ni ari nak wat kari jgk la...ptg dpt lak mkn dgn lempeng bawang adoyyy...

    ReplyDelete
  3. salam dek yati .. sedapnyaa... org kedah sgt suka kari ni.. makanan utama bersama nasi..nak nak nak...makan dgn sambal belacan dan tuangkan sikit kicap dlm nasi eemmmm muahhh sedapp cuba nanti tau..

    ReplyDelete
  4. Yatie... tinggalkan pipi & mata ikan untuku yea...

    ReplyDelete
  5. Wow....! mmg mengancam la k.yatie....sure lpas makin menjilat jari nie....

    ReplyDelete
  6. Sedapppp tu.. kegemaran saya sekeluarga kari kepala ikan ni.. simpan resepi dulu nanti cuba :D

    ReplyDelete
  7. Cam best ni nak cube la nanti, amik recp dulu TQ...

    ReplyDelete
  8. salam kak yati,
    sedap kari kepala ikan...kari ikan ala-ala india tak pakai santan ye...barulah saya tau...apa2 pun sedapnya

    ReplyDelete
  9. Assalam yatie,
    kari ala mamak ni menga terbaik..kita kalu masak kari ni kuah memnag dilebihkan sebab nak ciciah dgn roti prata instant or roti putih biasa tu..menag tersa kemamakannya kan..hehe

    ReplyDelete
  10. asslm Kak Yatie...

    sedap nmpk lauk kari tu...mcm nk cuba jugak nti...QH nk amik resepi tu yea..tq

    ReplyDelete