Tuesday, June 5, 2012

Bendi Celur Dan Air Asam Budu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Malam ni baru sempat nak kongsikan resepi ringkas tapi membuatkan selera makan bertambah. Kalau bendi celur dngn air asam budu ni mmng dah cukup sedap, sedap ratah2 gitewwww jek. Kalau bendi celur ni mmng Hamka minat sangat. Dia makan mcm tu jek. Kalau bendi letak kat kuah asam pedas, sedihlah dia sbb pedas dan Hamka mmng tak tahan pedas. Sebelum ni buat kuah asam tak letak budu, kali ni letak budu pulak....fuhhh mmng bertambah2lah sedapnya. Terima kasih Mat Gebu berkongsi resepi mudah dan sedap ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya.


Bahan-Bahan
  • 250 gm bendi( saya masak lebih..)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil minyak masak
  • Air secukupnya utk celur bendi
Caranya
  1. Buangkan hujung dan pangkal bendi, cuci dan toskan.
  2. Didihkan air dan masukkan sedikit garam dan sedikit minyak.
  3. Celur bendi dlm 5 minit atau agak2 masak tetapi masih segar.
  4. Setelah siap, angkat dan toskan...seeloknya tuang di dlm air sejuk, kemudian toskan.Siap dan bolehlah di hidangkan bersama kuah asam
BAHAN SAMBAL AIR ASAM BUDU :-)
  • 20 biji cili padi merah siam
  • 2 biji bawang merah
  • 1 inci belacan
  • Gula secukup rasa
  • 1/3 cawan jus asam jawa
  • 4 - 5 biji limau kasturi, ambik jusnya
  • 1/2 cawan "BUDU"...
  • Hirisan bawang besar, untuk hiasan
UNTUK SAMBAL AIR ASAM BUDU :-
  1. Tumbuk cili padi, bawang merah, belacan hingga hancur dan lumat.
  2. Tuang budu, jus asam jawa dan jus limau kasturi.
  3. Tambah gula sebagai pengimbang rasa.

13 comments:

  1. Salam Yatie.patutlah Hamka suka warna hijau sbb Hamka suka mkn sayur...baguslah...berkhasiat.bendi celur cicah budu buat laju mkn nasi. sayur bendi skrg belum musimnya lagi di Cairo..ada jual tp tak fresh dan mahal....

    ReplyDelete
  2. Wa'kumsalam Kak Yatie cayanggg hadoii kak kacang bendir ni ler sha punya fav.. fav no 1! lama tak makan bendir... *baru 3 hari* hehhee.. nampak ni terus kecurr....

    ReplyDelete
  3. wahhh..terliur yaya tengok..lame dah x makn budu..

    ReplyDelete
  4. aslmkum yatie.. menu simple camni .. mmg best.. suke ratah2..

    ReplyDelete
  5. hu3...sedapnye budu! dulu tak suka...sekarang terlebih suka...;-)

    ReplyDelete
  6. salam. asben sy suka resepi ni :)

    ReplyDelete
  7. cantek bendi tu, hijau2 muda...ratah mcm tu pun sedap kan..

    ReplyDelete
  8. kena gan nasi panas apa nak kata..sedap nie..:)))

    ReplyDelete
  9. fuh sedapnya bendi celur cicah air asam budu tu..kalau mkn dgan nasi putih plus ikan bakar lagikkkkk sedap!! hikhik

    ReplyDelete
  10. mcm best jer yatie.....saya mmg tak tau nk mkn budu mcm mane, ada kwn bagi nie tak buka lg sbb x pandai mkn.....nti sya amik resepi nie ye...

    ReplyDelete
  11. Salam... Menu simple tapi sangat menggoda..

    Kak Yatie, FYI sejak akak linkkan blog Nur, Nur banyak dapat pengunjung dari blog akak. Tq very much!!

    ReplyDelete
  12. saya pun dulu pernah cuba rsepi cmg ni..memang lagi sedap jadi kuah asam....sedapnya kak...makan banyak saya kalau lauk cam gini..hahhaha

    ReplyDelete