Ok hari ni nak kongsikan resepi rendang ayam yg saya masak 2 hari lepas. Rendang ni resepi Kak Liza dan saya kopipes dari Kak Ummi...mmng mudah dan sedap sangat. Pada kawan2 yg masih tercari2 nak masak apa cuti2 ni, bolehlah cuba resepi rendang ni. Kalau ada tetamu yg datang secara mengejut tu..bolehlah panaskan rendang ni buat lauk tambahan. Jom kita semak resepinya dulu...pastu bolehlah cuba...
Bahan A:-
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
- 1/2 cawan kerisik
- 2 helai daun kunyit (disiat)
- 2 keping asam gelugor (*ni akak tambah)
- 1 keping kecil gula kabung (*akak tambah ni)
- Garam secukup rasa
- Bahan B (Dikisar):-
- 3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
- 3 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 15 tangkai cili kering
- 15 biji cili api
- Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
- Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
- Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
- Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
- Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
kak yatie.. saya pun suke guna resepi kak liza ni. mmg sedap
ReplyDeletetengok rendang feeling raya je rasa hehe
ReplyDeletesalam kak yatie...tgk rendang ni terus rasa lapar...he3x
ReplyDelete