Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni saya buat kek kukus lapis asam manis. Kek ni memang kegemaran saya sejak zaman anak dara lagi. Oleh kerana minat yg teramat sangat pada kek ni saya pun mula membaking sendiri masa zaman anak dara dulu. Masa tu seronok betul bila kek kegemaran saya menjadi buat pertama kalinya. Bila makan tu...ku cium dan ku telek2 setiap lapisan kek lapis asam manis ni....gembiranya bukan kepalang, lebih membuat hatiku berbunga2 lagi bila mak kata padaku...pandainya anak mak buat kek...hi3. Tapi itu dulu, skrng saya lebih seronok bila dpt menyediakan berbagai2 masakan, kuih dan kek utk keluarga tersayang. Terdapat banyak resepi kek asam manis ni, kali ni saya cuba resepi dari
Hana dan
Ika yg menggunakan ovellete. Alhamdulillah mmng sedap. Terima kasih pada adik2ku kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Jom kita lihat bahan2nya.
Bahan-Bahan- 1 cawan serbuk biskut tawar - klu kat mesia yg keras 4 segi kecik2
- 4 biji telur
- 3/4 cawan butter
- 3/4 cawan gula
- 1 sk ovallete
- 1/8 cawan susu pekat - hana ltk 3 sudu besar
Cara-Cara- Blend biskut tawar halus. kemudian ayak dan ketepikan.
- Pukul telur, gula, butter, susu pekat dan ovallete hingga gebu.
- Masukkan tepung biskut sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
- Bahagikan kepada dua bahagian. dan letaklah warna kesukaan anda.
- Kukus setiap lapisan 5 atau 7 minit (bergantung ketebalan lapisan) dan letakkan hawflakes pd setiap lapisan.
- Penutup kukusan hendaklah dletakkan kain agar air kukusan tak menitik atas kek.
- Buat sehingga habis dan utk lapisan terakhir kukus 15 minit.
adoi kak.....tak pernah lagi wat cake ni tq 4 the recipe...
ReplyDeletedulu ms kecik2 ummy ina selalu buat kak... tp x prnh lg buat sendiri.... x rajin sgt nk mgukus...
ReplyDeletesalam kak yatie..nmpk sedap dan lawo je kek lapis akak nih..mmg terer la buat kek lapis..sy xpenah cuba lagi buat kek lapis..ngehehe..
ReplyDeletesuka sgt kek ni
ReplyDeletesalam kak.. resepi mak ika nih mmg best sbb moist jerk! tengok akak melapis teringin pulak dbuatnyer.. stok asam keping ade lg tuh.. mintak sepotong dulu kak!
ReplyDeletesalam kak yatie... sedapnye kek lapis asm manis tu. lama xbuat.. blh buat nih,bhn2 pn simple sgt...
ReplyDeleteHadoii..kek ni ada kat sini plak..Bila lah sue nak try buat lak nih..Stok dah ader..tapi tak buat2 jg..Tgk plak kek ni kat rumah akak..buat hati berkobar2 ja nak buat..hehhehe..
ReplyDeletesalam kak..nak jugak sepotong kek lapis akak nih..hehe..
ReplyDeletecantik dan kemas jer akak melapis ni...terliur la pulak..adoi..mana nak pi cari asam tu kat sini..kalau ada nak juga try buat nanti..:)
ReplyDelete1st time pandang mcm pizza jer..
ReplyDeletepandang kali ke 2 baru tahu ianya kek lapis..huuu
salam yatie..cantiknya kek ni.boleh buat raya haji nanti :)
ReplyDeleteSALAM KAK YATI...LENDA PUN SUKA KEK NI..NANTI NAK BUAT FOR RAYA HAJI LAH..TQ SHARING THIS RESEPI..
ReplyDeleteAeinio= tak pernah buat ke...cubalah dah ada resepi ni..mesti menjadi punya...
ReplyDeleteMoklong= senang je buat kek ni...cubalah..
Kamalia= wkmsalam, terima kasih, rasanya boleh jadi cantik juga kalau Kamalia buat kek ni...cubalah...
Matahari/Ana= mmng sedap...samalah selera kita...
ReplyDeleteHana= wkmsalam, mmng moist je kek ni...apa lagi buatlah cepat....akak buat 2 adunan sbb suka sngt kek ni...
Mimiey= wkmsalam, cubalah buat memandangkan bahan2 semuanya dah ada....mmng tak rugi mencubanya...sedap.
Ibh= buat je kalau bahan2 semua dah ada tu...sedap tak rugi mencubanya...
ReplyDeleteHa Sue= boleh je..ambillah ni...hi3....
Nieza= asam manis tu cari kat kedai jual brng2 asia...mesti ada punya...dulu masa akak kat US akak beli kat situlah....masa tu seronok betul bila jumpa asam manis tu...dptlah buat kek kegemaran akak..hi3...
Mata Hati= lorrrr iyeke,,,kalau pandang 3 atau 4 kali jadi apa pulak ya...kih3...
ReplyDeleteCikmanggis= wkmsalam, boleh je buat raya haji atau bila2 masa....sedap kek ni..
Lendanuar= wkmsalam, buatlah mmng sedap kek ni....resepi mmng utk di kongsi bersama...
salam kak,nak tye katmane nak beli serbuk biskut tu.da lama teringin nak buat ni.npk sedap jer...
ReplyDeleteEyma,
ReplyDeleteserbuk biskut tu mmng takde di jual kat kedai...kita kena beli biskut tawar keras tu kat kedai...pastu kisar dan ayak...tu namanya serbuk biskut....(lain kali akak tunjuk contoh biskutnya ya..0
k kak org tgu.thanks kak coz sudi menjwb soalan org.
ReplyDeletekek kukus nie jadi tak kalau guna oven? thanks
ReplyDeleteSalam...cuba ganti serbuk biskut tawar pd serbuk biskut marie lagi seeedap...(akak dpt resepi dri kwan yg pernah tinggal kat sarawak)....
ReplyDeletesalam...kak yatie, boleh bagi sukatan utk gram..n email je kat saye.. queaisyah@gmail.com
ReplyDeletesalam, kak yatie. blog kak yatie seperti khazanah terutama kepada org m'sia di luar negara (susah nak skype dengan mak/makmertua untuk tanya resipi...) jadi, blog kak yatie dijadikan panduan dan inspirasi.
ReplyDeletequestion, asam manis keping itu adalah haw flakes yang boleh dibeli di stor asia? saya menjalani PhD di Kanada sekarang ni... terima kasih krn sudi kongsi dan menjawab soalan.
trm ksh kak..saya dh cuba..sedap cuma saya tkr guna bskut marie.. saya copy resepi akk y lain ye..
ReplyDelete