Saturday, November 6, 2010

Bingka Ubi

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga anda semua ceria di hujung minggu ini. Hari ini saya merajinkan diri utk menyagat ubi utk di buat bingka. Alhamdulillah mmng sedap dan puashati bila buat sendiri. Kalau kawan2 nak mencuba tu bolehlah cuba resepi ni, ubi ni boleh juga di blend tapi texture ubi menjadi halus. Kadang2 pun saya blend je supaya senang, lepastu saya tapis dan gaul bersama bahan2 yg lain. Oklah mari kita semak resepinya.



Bahan-Bahan
  • 4 cwn ubi parut(anggaran 2 kg ubi-blend pun boleh)
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 telur
  • 1/2 sudu garam
  • 1 1/2 cawan santan
  • 2 sudu besar minyak- utk campur dlm adunan
  • 2 sudu besar minyak- utk sapu pada loyang
  • sedikit butter- utk tabur atas kuih sblm di bakar
  • beberapa titik pewarna kuning
Cara-Cara
  1. Blend ubi bersama air dan tapiskan, air tapisan boleh di gunakan utk mengisar ubi yg lain. Air tapisan di buang dan ambil sagu liat ubi.( Kalau ubi dah parut terus sukat 4 cwn ubi)
  2. Campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk.
  3. Masukkan gula, garam, dan beberapa titik pewarna kuning.
  4. Kacau...dan tuang santan sedikit2...sampai adunan menjadi sebati.
  5. Sapukan loyang dengan minyak dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah
  6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci.
  7. Sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan.
  8. Bakar selama 1 jam hingga 1 1/2 jam...bergantung pada tahap kerak yang anda suka.
  9. Bila dah sejuk....baru cantik dipotong....

9 comments:

  1. sedapnyer kuih bingka...dah lama x makan....ptg ni pasa malam nak g cari kuih niee

    ReplyDelete
  2. kak yatie...tak pernah makan bingka ubi..kesian kan...ye tak pernah makan...kalau org buat asik amik bau je...tapi mcm sedap jeee tu kak

    ReplyDelete
  3. mana nak cari ubi pagi pagi ni:)sedapnya.

    ReplyDelete
  4. rajinnya...apa kata singgah tun aminah ni hantar sepiring..heheeee

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikumwbh kak.....nyum3.....ini peberet ayu ni...usually kalu dh masuk musim ujan ni....byk2 pekebun cepat2 angkat ubi kayu eik..bimbang tgelam dik banjir n ayor......sedap nampak dgn warna keemasan and garing2 tu.....leh kasi sepinggan......errrr sepotong??? err.....dah abis......he3...ni mesti seri makan tak ingat aunti nih.....:) Salam kat little young lady seri yer kak.....

    ReplyDelete
  6. arini kenape la aku mengidam nak makan ubi...
    dari n3 mat gebu sampaila n3 kak yati..fuhhsss

    ReplyDelete
  7. minta resipi ni letak kat blog ligakampung.com ye.

    ZooL

    ReplyDelete
  8. Dh lama cari resepi ni...Thanks k.yati

    ReplyDelete