Wednesday, July 14, 2010

Laksa Kelantan

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Hari ni saya masak Laksa Kelantan atau laksa kuah putih, jadi tak makan nasi hari ni. Lepas makan laksa, makan pula agar2 santan gula merah utk sejukkan tekak....mmng sedap betul. Resepi asal adalah dari Maz Ilham Dapur dan saya C&P dari rumah Mat Gebu. Dah lama nak makan laksa ni, tapi tak ada stok daun kesum, tu yg tangguhkan dulu. Hari ni puashati sebab dapat makan laksa yg di idam2kan. Terima kasih pada Maz dan CMG kerana berkongsi resepi yg sedap ni. Mari kita lihat bahan2 yg di perlukan...



BAHAN KUAH LAKSA :-
  • 5 ekor ikan kembong (resipi asal guna ikan selayang), siang, cuci bersih dan toskan*
  • 1/2 camca besar gula*
  • 1/2 camca teh garam*
  • Gula melaka sebesar ibu jari, dihiris*
  • 2 cawan air*
  • 1 keping asam gelugur*
  • 4 cawan santan dari 1 biji kelapa
  • 3 keping asam gelugor
  • 1 genggam daun kesom (resipi asal tak letak)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 4 biji bawang merah
  • 1/2 inci halia
  • 1 s/b serbuk lada hitam(saya tambah...mmng sedap)
BAHAN LAIN :-
  • Laksa secukupnya
  • Hirisan halus timun
  • Taugeh, dibuang ekor
  • Hirisan bawang besar
  • Hirisan pucuk daun kesom
  • Hirisan kacang panjang
  • Sambal belacan ( 5 biji cili merah + 1 inci belacan(bakar sekejap) + sedikit garam dan gula = tumbuk halus)
  • Belahan limau kasturi
CARA MEMBUATNYA :-

1. UNTUK KUAH LAKSA :-
  1. Rebus ikan kembong tadi bersama2 bahan bertanda (*) hingga ikan masak. Keluarkan ikan dan asingkan isi dari tulang.
  2. Kemudian kisar pula isi ikan bersama bawang merah, halia dan 2 cawan santan. Tuang dalam periuk bersama stok ikan, baki santan, asam gelugor dan kacau rata.
  3. Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula.
  4. Masukkan daun kesom dan renih hingga kuah sedikit pekat, kacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
2. UNTUK LAKSA KELANTAN :-
  1. Masukkan secukup mee laksa dalam bekas sesuai.
  2. Tuang kuah laksa dan letak bahan2 ulam beserta sambal belacan dan belahan limau kasturi. Hidangkan segera....

13 comments:

  1. salam kak yatie...
    Pesal rajin sangat nihhh....saya terasa angin malas nak melanda nihh....arghh!

    ReplyDelete
  2. salam k'yatie....terliur pulak tgk,lama dah tak mkn...kalau buat pun mesti mkn sorang2..asben tak gemar,kalau laksam tu ok la.

    ReplyDelete
  3. kiter bab laksa santan mmg kiter sukerr! kelantan ngan pahang lebih kurang jerk..mintak semangkuk kak!

    ReplyDelete
  4. Salam Yatie...alahai terliur rasa, sedapnya....
    Laksa2 nie memang saya suka tapi nak buatnya agak rumit, tu yg jadi malas tuh...

    ReplyDelete
  5. salam yatie,
    kita belum pernah try makan laksa kelantan ni..
    boleh try nanti..kecur dah ni..macam mana ni..

    ReplyDelete
  6. salam kak yatie..
    ohhhhhhhhhh dah kecur liur nih..x blh jadi nieh...kna tepon mak ..antar laksa fresh dari kelantan...sedaplah kak...paberet nieh....

    ReplyDelete
  7. salam yatie..

    laksa kelantan lum pena makan...selalu tu laksa johor jer yg selalu kita bedal..hehe..

    ReplyDelete
  8. Mat Gebu=> wkmsalam, alahai rajin sikit2 je ni...kata malas, tapi akak tngk berderet menu yg sedap2 je..

    Ida=> wkmsalam, takpe selera masing2....

    Hana=> mmng akak tunggu Hana dari tadi ni..nah akak bagi semangkok besar...makan ya....akak tak tau laksa ni sama dngn laksa pahang/terengganu...kdng akak sebut kuah putih je...tapi mmng sedap,lagi2 ada sambal belacan..

    ReplyDelete
  9. Rosidah=> wkmsalam,nak makan kena rajin sikitlah...hi3..

    Ayu=> wkmsalam, bolehlah cuba kalau mcm tu...mmng sedap laksa ni..

    Chempaka=> wkmsalam, mmng sedapkan....cepat2 tepon mak suruh hantar laksa fresh tu....untungnya dia..

    Yat Maria=> wkmsalam,mmng sedap laksa ni...cubalah..

    ReplyDelete
  10. Salam Yatie,

    Mmg resepi asal kuah laksa kelantan ada lada hitam dan kalo nk lg umph.. dtaruk sedikit belacan....

    ReplyDelete
  11. Akk penah makan laksa nih..kt norainie's laksa...mmg sedeppp...

    ReplyDelete
  12. salam yatie...wahhh dah pandai masak laksa kelantan ye...ni memang fav kak ima sekeluarga...tapi dah lama tak buatnya...selalu makan bila balik kg...hari2 makan pun tak pe...huhu

    ReplyDelete
  13. Suke nya laksa nih...nanti nak cuba..

    ReplyDelete