Wednesday, July 14, 2010

Agar-Agar Santan Gula Merah

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Inilah salah satu dessert yg paling saya suka sejak kecil lagi. Kalau suruh mak buat kuih mesti suruh buat agar2 santan gula merah ni atau perisa pandan. Memang sedap betul....kena pulak bila di sejukkan...hai sedap tak terkatalah. Resepi mak lebih kurang macam resepi yg Kak Zana buat. Kalau dulu2 guna agar2 strip, skrng nak mudah guna agar2 serbuk je. Oklah mari kita lihat resepi agar2 santan yg menggunakan agar2 serbuk.Terima kasih kepada penyumbang resepi.



Bahan-bahan:
  • 10g serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/4 cawan gula putih
  • 1150 ml air
  • 120ml air campur 1 paket santan Kara ( sy guna 100ml santan kotak cap ayam)
  • 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan
Caranya:
  1. Masak air dengan gula dan daun pandan (kalau guna gula merah cap bintang tak payah tapis)
  2. Bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
  3. Kecilkan api
  4. Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
  5. Tuang kedalam acuan yang anda suka
  6. Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk!

10 comments:

  1. kita cadang nak buat juga resepi k.zana nih! smlm dh pegang agar2 letak balik! arini macam nak kene buat terus jerk bila nampak akak punyer! haiihhhhhh! pantang diseru! :D

    ReplyDelete
  2. hahahaa..apa kes ni..semalam saya pun dah berapa kali buka bblog kak zana nak buat agar2 nih...alih alih punya malas nak perah santan, saya buat agar2 marble yg kak hana tu, dah habis agar2 tu, boleh buat yg ni pulak..pantang bila dikatakan sedap nih..huuuh

    ReplyDelete
  3. kak yatie, masa pun buat semalam, tapi agar2 pandan...bljr dari adik ipar...resepinya sama la...sedap kan kak...

    ReplyDelete
  4. betul kata yatie pakai agar2 serbuk jer. Lina ada lama dlm kitchen cabinet tak buat2 lagi. Nampak mmg mengoda betul tu.

    ReplyDelete
  5. salam yatie.
    agar-agar yg penuh nostalgia ni. bila tgk agar2 ni mesti teringat arwah emak yg berisi, putih kemerah2an, rambut ikal beruban yg disanggul n tersenyum manis. rindunya akk pd arwah yg rajin n pandai masak. wajib sbb anak2 ada 9 n berderet2 ms tu. moga Allah sentiasa mencucuri rahmat ke atas arwah. maaf yatie, teremosi la plk. huhu...

    ReplyDelete
  6. Salam yatie...
    memang sedap agar2 santan ni... kecik2 dulu pon mak wana selalu buat!!! perisa yang paling best adalah gula merah!! selalu kalau kami buat warnanya lebih gelap lagi... gula merah dan santan taruh lebih sikit!!!! selau buat masa majlis yasin atau hantar gi mesjid!!!ermmmm yummy!!!

    ReplyDelete
  7. sedap..dah lama tak makan agar agar ni..nak kene bat ni..hhehe

    ReplyDelete
  8. sedapnya kak yatie....nieza pun suka sgt agar2 ni...mkn plak time cuaca panas2 ni...yummy!

    ReplyDelete
  9. Hana=> apa lagi....buatlah cepat....senang je, godeh2 dah siap...cepat2 akak tunggu ni..

    Izah=> kalau kat sini akak guna santan tin/kotak je....senang keje...buatlah,mmng sedap tau..

    Mas=> kebetulan pulak ya....jom tukar2..nak rasa gak yg Mas buat tu...

    Lina=> mmng senang je guna agar2 serbuk ni....cepat dan sedap di makan....hi3...

    ReplyDelete
  10. K.Anis=> wkmsalam, terharu Yatie bila baca luahan akak ni....semoga arwah mak akak di cucuri rahmat..agar2 ni mmng nostalgiakan....yatie pun ingt masa kecik2...takmo mak buat kuih lain, asyik suruh buat agar2 ni je....nasib baik senang..

    Wana=> mmnglah, kalau kat Msia ada gula merah yg jenis gelap sikit....ini pun yatie guna dark brown sugar....sbb kat sini takdelah gula merah tu...tapi still sedap..

    Larra=> mudah je nak buat agar2 ni....cubalah, mmng sedap...

    Nieza=> mmng kena betul kalau cuaca panas....agar2 ni sejuk...uish mmng sedap betullah...

    ReplyDelete