Wednesday, July 7, 2010

Chocolate Almond Crunchy

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Harap anda semua sihat dan ceria sentiasa di samping tugas serta keluarga tersayang. Bagi saya dan keluarga di sini alhamdulillah sihat walafiat. Hari ini saya nak letak resepi salah satu biskut raya yang saya buat. Alhamdulillah mmng sedap dan ranggup biskut ni. Resepi ni saya dapat dari Kak Wan yg memang pakar membuat kek dan biskut raya. Terima kasih ya akak resepi yg sedap ni dan izinkan saya letak resepinya di sini.




Bahan-bahan
  • 420 gm tepung red rose (saya guna 400 gm tpng gandum+ 20 gm tpng jagung)
  • 30 gm serbuk koko
  • 250 gm mentega
  • 20 gm shortening
  • 160 gm gula kaster
  • 2 tsp baking powder
  • 2 biji kuning telur
  • 100 gm badam hiris - di panggang dahulu
Hiasan : Coklat putih di cairkan dahulu dan picit menggunakan piping bag

Cara-cara :

  1. Ayak tepung, serbuk koko dan baking powder. Ketepikan.
  2. Pukul mentega, shortening dan gula hingga berkrim, masukkan kuning telur dan pukul sebati.
  3. Masukkan tepung dan badam hiris, uli hingga menjadi doh.
  4. Canai dan terap mengikut acuan kegemaran.
  5. Panaskan oven dan bakar pada suhu 150C selama 20-25 minit.
  6. Sejukkan dan paipkan coklat putih cair.
** Setelah siap paipkan coklat putih, saya letak ke dlm peti ais dlm 10 minit supaya coklat putih tu beku semula. Selamat Mencuba.

12 comments:

  1. k yatie..mmg best ye? nk try gak laaa..

    ReplyDelete
  2. yatie..sy pun dh survey resepi2 biskut kak wan ni..mmg senang semuanya..mcm biskut zaman kita bebudak dulu..

    ReplyDelete
  3. wah kak, dalam sibuk mengemas sempat juga buat biskut, memang rajin akak ku sorang ni..nanti balik msia dok kat mana kak...

    ReplyDelete
  4. salam yatie..patut kena cuba buat2 biskut utk raya kan. masuk list la resipi ni.

    ReplyDelete
  5. salam yatie,
    dah warm up nampak..hehe
    apasal ya, semenjak 2menjak nak pose ni kebanyakkan lauk2 dan kuih muih raya macam terpingin gitu kan..hehe

    ReplyDelete
  6. salam kak yatie...kalo xder shortening...nak gantikan dgn apa ye?

    ReplyDelete
  7. rajin la kak yatie ni. nadiah ni angin rajin tak selalu dtg :p

    ReplyDelete
  8. wah yatie dah try buat biskut tuk raya ye...macam best je nih..leh cuba nanti..sebab bahan2 ada kat rumah....

    ReplyDelete
  9. salam kak yatie cm best jerk biskut ni...nak mtk izin amik resepi yerk

    ReplyDelete
  10. Izah=> mmng best biskut ni....ranggup...cubalah..

    CT Naemah=> samalah, testing awal2...snng nak buat biskut yg mana bila raya nanti...biskut mmng sedap..

    Mas=> sambil2 kemas kena masak juga....biar tak terasa penat,tu yg buat cookies...hi3...akak orng Johor...mmng dok Johor..

    ReplyDelete
  11. Ain=> wkmsalam, mmng kena testing buat biskut2 utk raya awal2 kak...lepas masak boleh rasa terus..hi3...tapi mmng sedap dan rangup biskut ni..

    Ayu=> wkmsalam, mmnglah Ayu...agaknya suasana kita berpuasa sunat, tu yg terasa bahang2 raya kot...

    Lendanuar=> Kalau takde shortening, ganti je dngn butter...shortening dan tpng jagung tu yg buat biskut jadi ranggup..

    ReplyDelete
  12. Nadiah => alahai akak sekadar isi masa lapang je..tapi biskut ni mmng sedap sngt...

    Shiori=> mmng sedap dan rangup biskut ni....cubalah...

    Put3dania=> mmng sedap, silakan ambil resepi dan cubalah...mmng sedap...

    ReplyDelete