Bahan A:-
- 2 cawan santan (akak guna 1 1/2 kotak santan Ayam Brand + air = 2 cawan)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula pasir
- 2 sudu makan tepung beras
- 2 sudu makan tepung kastad/jagung (akak guna tepung jagung)
- 1 sudu teh garam
- 1 cawan pisang emas/berangan - dilecek
- 1/4 cawan air
- sedikit pewarna kuning (*akak tambah, kalau guna tepung kastad, xyah letak la rasanya)
- 1/4 cawan air
- sedikit pewarna merah
- Campurkan bahan A hingga sebati. Tapiskan dan bahagikan kepada dua bahagian.
- Campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata.
- Satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan C dan kacau rata.
- Panaskan kukusan. (Sediakan loyang yang digriskan sedikit dengan sedikit minyak. Panaskan sebentar) - *cara ni akak buat sebelum mula melapis.
- Tuangkan hampir 3/4 cawan adunan pisang (B) dalam loyang dan kukus selama 8 minit.
- Kemudian lapiskan pula 1/3 adunan merah dan kukus juga selama 8 minit.
- Buat sehingga siap setiap lapisan dengan bahagian atasnya adalah adunan pian (B).
- Semasa kukusan akhir, balut penutup kukusan dengan kitchen towel dan kukus lebihkurang 10 - 12 minit.
- Biar sejuk pada suhu bilik dan barulah dipotong.
salam yatie..
ReplyDeleteakak dah buat talam suji sedapppp...
mmg menjadi..... kawan2 memuji..
macehh..
salam yatie,
ReplyDeletekita pon teringin nak melapis kuih tau...nanti kita wat jugak la ni..pasal nak makan, esp lepas tgk sini :)
sedapnya kak,rasa nak gigit je kuih tu......berseri2 warnanya,
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteCantiknya kuih tu... warnanya pun menarik
Salam kak yatie!! kita bwkkan akak beehoon goreng siam, kita nak kuih lapis akak yg cun tuuuuu :D sedap kan sbb ada pisang, suke betul dgn rasa dia :D
ReplyDeleteyatie cantiknya kuih tu
ReplyDeletecantiknya kuih tu...mcm mana nak potong dengan kemas mcm tu?
ReplyDeletesalam kak yatie,
ReplyDeletewah....! kalu kuih lapis kak yatie memang cantik dan menjadi. yum, saya suka rasa pisang... amik satu ketul ya kak? hihi..
Kak Jalilah=> wkmsalam, sama2 kak...tahniah sebab kuihnya menjadi...
ReplyDeleteYat Maria=> wkmsalam, memang sedap kuih ni...nak membuatnya pun mudah je....cubalah..
Mas=> memang sedap Mas..cubalah buat...pastu gigit2 kuihnya ya....hah3..
ReplyDeleteNida=> wkmsalam, thanks Nida...kuih ni mmng sedap tau...cubalah..
Ika=> wkmsalam, thanks Ika bawakan akak bee hoon goreng siam tu...sedap sangat...ni akak pulangkan mangkuk,akak isi kuih lapis pisang kegemaranmu itu....suka tak...
ReplyDeleteChik Mimi=> cantik dan sedap kuih ni...cubalah...
WKJ=> thanks, kuih talam atau kuih lapis, kena betul2 sejuk barulah di potong....gunakan pisau plastik/pisau potong kek...barulah kuihnya cantik bila di potong..
ReplyDeleteIndahhouse=> wkmsalam, thanks Indah....nah akak bagi sepiring utk Indah...mmng sedap ada rasa pisang...makan ya..hi3..