BAHAN2 UTK LAPISAN BAWAH
Bahan (A)
- 180gm tepung suji @ semolina
- 450gm air
- 220gm gula castor
- 2 biji telur
- 200ml santan (saya guna santan kotak Kara)
- 250ml air
- pewarna kuning
- Rendam bahan-bahan A selama 30 minit. rendam dalam periuk.
- Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas, kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.
- Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk)
- Guna loyang 10 x 10 x 2 @ 3. sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam. Kukus selama 25 minit.
Bahan (A)
- 300gm gula merah
- 50gm gula castor
- 500ml air
- 150gm tepung gandum
- 3 biji telur
- 250ml santan (saya guna santan kotal Kara)
- 1/2 tsp garam
- Rendam bahan-bahan A sekejap untuk hancurkan gula atau anda boleh masak sehingga gula merah hancur dan sejukkan.
- Satukan semua bahan-bahan B, kacau sehingga rata
- Masukkan bahan B kedalam bahan A dan tapis.
- Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. jangan pekat dan jangan cair sangat. Tutup api dan guna pemukul telur untuk ratakan adunan.
- Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
Dah lebih 2 bulan simpan bahan untuk kuih talam suji.... tapi belum ada keberanian nak buat... kok takut temen aku ini dengan kuih talam ye Tie... wedik orak dadi!
ReplyDeleteSedapnya kak yatie. Lama betul sy x mkn talam suji ni
ReplyDeletesangat sedap kuih ni. slalu buat untuk order
ReplyDeleteAssalam Sis Yati, tergoda tengok resepi Sis Yati, kuihnya talamnya cantik cantik. Baru nak belajar buat kuih. Kalau kita nak guna sukatan cawan, macam mana ye Sis?
ReplyDeleteoke deh saya coba buat tar sore,, pasti sedap sekali..Obat Jelly Gamat Gold G
ReplyDeletedapnyer kak yatie
ReplyDeleteWes suwi orak nggawei ki kak yatie...enak eii
ReplyDeletesaya suka sgt dgn resepi talam akak cantik dan menawan mesti sedap rasanya cuma leceh la nk guna timbang. ada x sukatan dlam cawan
ReplyDeleteErmm...cedapnya
ReplyDeletenampak macam sedap kuih talam suji ni..lepas ni boleh la belajar buat
ReplyDeleteboleh minta resepnya?
ReplyDeleteBahan A air tu guna sukatan timbang ye? Brp ml tu?
ReplyDelete