Bahan-bahan- loyang 8x8 inci
- 250 gm mentega
- 100 gm gula castor
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 6 biji telur gred A
- 250 gm tepung gandum
- 2 sudu teh baking powder
- pewarna dan perisa kegemaran
- Panaskan oven pada suhu 170 ~ 180 darjah celsius
- Griskan loyang dengan butter. Kalau guna loyang, alas dasar loyang dengan baking paper.
- Satukan tepung gandum dan baking powder, kemudian diayak- ketepikan dulu.
- Sementara itu, pukul mentega dan gula sehingga kembang dan memutih
- Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati
- Masukkan telur sebiji demi sebiji( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu biji lagi) hingga habis.
- Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi ke dlm adunan dan pkl lagi hingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
- Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai. Gaul rata.
- Tompok-tompokkan setiap warna dalam loyang hingga habis
- Setiap tompokan 1 senduk
- Masukkan dalam oven, dan bakar dengan menggunakan api bawah selama 45minit ~ 1 jam.
- Atau sehingga kek telah di masak dengan sempurna
Kak, suka tengok! Sweet aje colournya~
ReplyDelete