Monday, September 8, 2014

Sambal Siakap Cili Merah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Menu yg ringkas tapi menambat selera suami dan anak2. Kali ni saya masak ikan siakap sambal cili merah. Rasanya seakan2 sambal berlado ikan gitu. Saya guna resepi sambal ikan lada hijau spt di SINI, kali ni tukar pd cili merah....jadilah sambal cili merah. Saya mmng suka sambal ikan mcm ni.Pada kwn2  yg teringin nak merasa tu, bolehlah cuba..mmng sedap..



Bahan-Bahan
  • 2 ekor ikan siakap sederhana besar
  • 1/2 cawan santan
  • 1 biji bawang besar, dipotong bulat
  • 5 biji bawang merah*
  • 1 labu bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 5 tangkai cili merah*
  • 10 biji cili padi merah*
  • Segenggam ikan bilis, rendam 5 minit dan toskan*
  • 1 cm belacan*(bahan2 bertanda* di kisar halus)
  • 3 biji limau kasturi, ambil jusnya
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-Caranya
  1. Ikan dicuci bersih dan toskan. Lumur dengan sedikit garam,taburkan sedikit tpng jagung dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus hingga terbit minyak. Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan dan potongan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat dan bawang lembut. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul rata dan angkat. Hidangkan panas..

3 comments: