Bahan-bahan
- 1 kg udang besar- gunting muncungnya, cuci dan toskan
- 1 sudu kecil serbuk kunyit +1 sudu kecil garam-utk goreng udang
- 1/2 cawan sos cili
- 1/2 cawan sos tomato
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 biji tomato - dadu kasar
- garam cukup rasa @ 1 sudu kecil kiub maggi cukup rasa
- 1/2 cawan air panas
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar cili kisar
- minyak secukupnya
- 1 labu bwg besar
- 4 ulas bwg putih
- 6 biji cili padi
- 2 btg serai - di ketuk
- 1 btg kulit kayu manis
- Udang yg telah di gaul dngn garam dan serbuk kunyit,hendaklah di goreng sehingga masak.Ketepikan.
- Masukkan 1/4 cawan minyak dlm kuali dan tumiskan bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar, biar sedikit garing.Guna api perlahan je.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis - gaul sebati di ikuti 1/2 cawan air panas.
- Sesuaikan rasa garamnya @ masukkn maggi cukup rasa, apabila kuah @ sosnya sedikit pekat, masukkn tomato - kecilkn api. Biar kuah mereneh perlahan-lahan hingga tomato layu.
- Masukkan udang yg telah di goreng tadi dan gaul rata sebentar. Tutupkan api dan bolehlah di hidangkan bersama nasi putih.
http://awksweetgitu.blogspot.com/2014/01/terima-kasih-nuffnang.html
ReplyDeletesalam Yatie, waduh panggilan pulau yang mengancam sangatttt ni kalau dapat sekor mmg tak cukup ni mesti nak berekor ekor...
ReplyDeleteSedapnya kak yati... insha allah nak cuba ..nanti lepas buat norzi tag kakyati ya..tq share resepi
ReplyDeleteSalam ka yatie...ini bukan pulau yang akak panggil..tapi saya yang terpanggil...mengiurkan...
ReplyDeleteYatieeeeee..... besaunya udaaaang.... nak sikiiiiiittt.....!!!!
ReplyDeleteAssalamualikum yatie nama menu pun dh mengancam..bila dapat rasa lagi lahlah terancam..hehe terliur...
ReplyDeletenama tu tak tahan..panggilan pulau hehe..tengok gambo pon da sedap kak..
ReplyDeleteIni orang pulau Langkawi dah datang..hee....heee...hee....terdengar2 di panggil tapi terlambat sampai. Mesti dah habis udang tu.
ReplyDeletesedapnya...lauk kesukaan anak2 ni
ReplyDelete