Thursday, November 7, 2013

Apam Beras/ Apam Nasi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kuih apam yg menjadi kegemaran kami sekeluarga. Kalau seminggu tu tak makan apam ni, mmng tak sah di buatnya....rasa ada yg tak kena je..he3... Bukannya apa, dah mmng saya ni peminat kuih2 mcm ni...tu yg rasa lain je kalau tak makan kuih apam kegemaran ni. Resepi boleh rujuk diSINI. Terima kasih pd penyumbang resepi asal, apam nasi ni mmng di gemari ramai. Kalau yg belum pernah buat tu, cubalah...mmng berbaloi. Apam ni boleh di makan begitu saja ataupun dngn kelapa.



Bahan-bahannya.
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 1/2cwn gula pasir
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
  1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

21 comments:

  1. Salam Yatie. Mesti nak buat ni esok kalau sihat. Tq for recipe sayang.

    ReplyDelete
  2. Salam kak yatie... ala.. comel2 apam akak, gebu pulak tuh.. tun kalau mkn apam camnih, sure letak kelapa parut banyak2 ^^

    ReplyDelete
  3. salam kak yatie
    semlm ady baru buat apam tepung gandum...hari ni npk kak yatie buat apam nasi cantik warna apam tu kak..

    ReplyDelete
  4. Cantik warna... Hijau tuk hamka ye? Nak satu

    ReplyDelete
  5. saya suka tambah eno sikit,rasa masam2 gitu..:)

    ReplyDelete
  6. salam kak..

    saya pun suka makan apam ni..sedap..

    ReplyDelete
  7. Suka resepi nie...kdg2 tu simpan dlm freezer tuk wak sarapan time bz..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum yatie salah satu kuih traditional kegemaran saya ni...

    ReplyDelete
  9. Hheehehe esok nk try tuk kawan2 sekerja di PULAPEN TAIPING. . .

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum k.yatie...trima kasih share resepi...saya dah cuba...lembut n sdap sgt...ank2 ska...

    ReplyDelete
  11. semestinya lh sedap.i tngk pn dh terliur sngt dh ni.kak yatie ada bnyk lagi tk resepi akak

    ReplyDelete
  12. nampak macam senang tapi tak confident nak membuatnya..tgk sis buat gebu je..

    ReplyDelete
  13. anak saya, kalau beli 4 biji, habes semua dimakan. suka sangat. mungkin dah kena try buat kut nie..heheh

    ReplyDelete
  14. Ptg ni br nk test mmbuatnya..harap2 mnjadila apam saya ni..

    ReplyDelete
  15. Slm..apinya perlu besar ka kecil

    ReplyDelete
  16. Tq untuk resepinya sis..semoga dimurahkan lg rezeki..

    ReplyDelete
  17. nasi tu seeloknya sejuk ka suam2 acik? huhu..

    ReplyDelete
  18. sya dh buat .. serious jadi ..

    ReplyDelete
  19. pagi tadi dah buat guna resepi ini, alhamdulillah menjadi.. TQ akak kongsikan resepi ni.. anak dan suami kata sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam. sis dh buat ye? apinya kena besar ke kecik sis?

      Delete
  20. Sy dh buat mmg jd, cuma musykil kenapa sy punya apam sebelah atas x gelembung tp sama rata je

    ReplyDelete