Bahan-bahannya.
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 1/2cwn gula pasir
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
Salam Yatie. Mesti nak buat ni esok kalau sihat. Tq for recipe sayang.
ReplyDeleteSalam kak yatie... ala.. comel2 apam akak, gebu pulak tuh.. tun kalau mkn apam camnih, sure letak kelapa parut banyak2 ^^
ReplyDeletesalam kak yatie
ReplyDeletesemlm ady baru buat apam tepung gandum...hari ni npk kak yatie buat apam nasi cantik warna apam tu kak..
Cantik warna... Hijau tuk hamka ye? Nak satu
ReplyDeletesaya suka tambah eno sikit,rasa masam2 gitu..:)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletesaya pun suka makan apam ni..sedap..
Suka resepi nie...kdg2 tu simpan dlm freezer tuk wak sarapan time bz..
ReplyDeleteAssalamualaikum yatie salah satu kuih traditional kegemaran saya ni...
ReplyDeleteHheehehe esok nk try tuk kawan2 sekerja di PULAPEN TAIPING. . .
ReplyDeleteAssalamualaikum k.yatie...trima kasih share resepi...saya dah cuba...lembut n sdap sgt...ank2 ska...
ReplyDeletesemestinya lh sedap.i tngk pn dh terliur sngt dh ni.kak yatie ada bnyk lagi tk resepi akak
ReplyDeletenampak macam senang tapi tak confident nak membuatnya..tgk sis buat gebu je..
ReplyDeleteanak saya, kalau beli 4 biji, habes semua dimakan. suka sangat. mungkin dah kena try buat kut nie..heheh
ReplyDeletePtg ni br nk test mmbuatnya..harap2 mnjadila apam saya ni..
ReplyDeleteSlm..apinya perlu besar ka kecil
ReplyDeleteTq untuk resepinya sis..semoga dimurahkan lg rezeki..
ReplyDeletenasi tu seeloknya sejuk ka suam2 acik? huhu..
ReplyDeletesya dh buat .. serious jadi ..
ReplyDeletepagi tadi dah buat guna resepi ini, alhamdulillah menjadi.. TQ akak kongsikan resepi ni.. anak dan suami kata sedap...
ReplyDeleteassalam. sis dh buat ye? apinya kena besar ke kecik sis?
DeleteSy dh buat mmg jd, cuma musykil kenapa sy punya apam sebelah atas x gelembung tp sama rata je
ReplyDelete