BAHAN-BAHANNYA
- 600 gram ikan tenggiri- Yatie guna 4 keping isi ikan kachi dan sekeping kepala-di belah 2
- 3 biji tomato*
- 3 biji cili hijau*
- 3 camca besar serbuk ketumbar*
- 3 camca besar serbuk jintan putih*
- 2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
- 2 biji bawang besar, dicincang
- 3 ulas bawang putih, dicincang
- 1 inci halia, dicincang
- 1/2 camca besar biji sawi
- 4 camca besar cili kisar
- 500 ml santan (mat guna 200 ml santan + 300 ml air)
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 2 biji tomato, belah 3 setiap satu
- 1 tangkai daun kari
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum.
- Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
- Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa. Kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
- Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...
bole la cuba cuti nnt.tengok pun dah tau sedap
ReplyDeleteMmg nmpk sedap
ReplyDeleteSedapnya akak tengok Yatie... boleh cuba nanti ni... simpan dulu dalam list , nak buat tak tahu lagi ehe :D
ReplyDeletenmpk mcm sedap aje..tpi GOA tu apa kak?
ReplyDeleteaik pestime dgr org masak kari tanpa serbuk kari..
ReplyDeleteNak cuba ni kak yati...tp guna bawal mas..
ReplyDeleteboleh try nnti...nmpk sangattt sedapp
ReplyDeleteTQ kak resepinya...
ReplyDeletenk try la..
tergodaaa sudah
nampak pekat dan memikat selera...bahan2 semua tu mcm bahan2 dalam rempah kari jugak la ,kan..
ReplyDeleteNampak sedap kari ni kak
ReplyDelete