Monday, October 28, 2013

Bingka Ubi Rebus

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Pernah makan bingka ubi rebus tak? Buat pertama kalinya saya buat dan makan bingka ubi rebus ni. Biasanya kita parut ubi pastu buat bingka. Kali ni kita rebus dulu ubi tu, barulah buat bingka. Tak sangka mmng sedaplah, terasa kelainannya. Pada kwn2 yg nak merasa tu bolehlah cuba ya...mmng sedap sngt, terasa lemak manis ubi rebus tu. Terima kasih pada K.Fida berkongsi resepi mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.




Bahan-bahan ( loyang 9x9 atau 4 kpg acuan pecah 8 )
  • 500 gm ubi yang telah di rebus, toskan
  • 2 cawan santan (Yatie guna 200 ml santan pekat dan selebihnya tambah air)
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan gula merah
  • 2 biji telur
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 1/4 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu besar majerin/mentega- cairkan 
  • sedikit butter utk sapu keliling acuan/loyang
Cara-cara
  1. Masukkan kesemua bahan dalam blender kecuali tepung dan majerin cair dan kisar halus.Tuangkan adunan kisar ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan tepung dan majerin ke dalam adunan tadi dan kacau rata dan sebati. 
  3. Sapu loyang atau acuan dengan majerin rata2 dan panaskan sebentar. Tuang adunan.Bakar hingga masak dan garing permukaannya. Kalau suka bijan boleh ditaburkan atas permukaan kuih sebelum dibakar.
  4. Biar bingka benar2 sejuk baru dipotong dan disajikan.

2 comments:

  1. macamana agaknya rasa bingka ni ye? selalu mkn bingka ubi yg diparut.. yg ini guna ubi rebus.. pasti rasanya lain kan.. lama tak beli ubi kayu...

    ReplyDelete