Monday, June 3, 2013

Delicious Apple Cake

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.  Sebenarnya kek epal ni saya buat minggu lepas. Kebetulan banyak epal kat rumah dan terbiar tak dimakan, dari membazir dan terbuang begitu je...jadi saya pun buatlah kek epal ni. Sebelum ni pernah buat guna resepi yg sama tapi dijadikan cupcakes. Kali ni bakar je jadikan kek. Rasa kek ni mmng sedap sangat, kaya dngn buah epal. Kalau makan tu, rasa mcm makan buah epal je...mmng sedap. Terima kasih pada penyumbang resepi asal, juga buat AlongRoz yg mewar2kan kesedapan kek ni. Pada kwn2 yg nak merasa tu, cubalah buat....beli je epal fresh takyah tunggu epal nak kecut..he3..Jom semak resepinya..




Bahan-Bahan- (loyang 8 inci)

  • 500g Buah Epal (Green/Fuji) - kupas kulit, buah tengah, cincang 1cm kiub
  • 150-200g Gula Perang 
  • 3 biji Telur (Gred A)
  • 1 cwn Minyak
  • 1 sudu teh Parutan Kulit lemon 
  • 200gm Tepung Naik Sendiri
  • 1/3 sudu teh Serbuk Kayu Manis
Cara-Cara
  1. Letakkan gula, telur dan minyak ke dlm mangkuk, pukul sehingga pekat.  
  2. Campurkan parutan kulit limau.  
  3. Ayakkan tepung dan serbuk kayumanis ke dlm adunan dan kacau rata.  
  4. Gaulkan epal sehingga rata .
  5. Tuangkan ke dlm tin yg di minyakkan dan bakar 170C selama 45-50minit atau sehingga masak.
  6. Biarkan kek betul2 sejuk, barulah di potong.

7 comments:

  1. Nampak ringkas dan mudah. Tak pernah rasa lg kek epal. Tq kak yatie sudi berkongsi resepi

    ReplyDelete
  2. Rasa nk mkn lah....buat half tuk cupcakes pun ok ni.....

    ReplyDelete
  3. Sedapp kek ni kak yati,sury pun dh prnh buat dulu...:-)

    ReplyDelete
  4. Nyum2x... sedapnya kek apple...

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan Yatie.....MA dah lama mengikuti blog Yatie nie, tapi masa tu MA tak ada blog lagi, skrg baru ada....jemput le ke blog MA.
    Sedapp kek apple nie .....kita ambil resepinya ye, nanti MA nak cuba buat...Tkasih.

    ReplyDelete
  6. salam Israk Mikraj kak yatie..mesti sedap kek apple ni..

    ReplyDelete