Bahan- Bahan Sayur
- 10 btng kacang panjang - dipotong pendek/serong
- 2 biji kentang - kupas kulitnya, di potong dadu/kecil
- 1 btng carrot - di potong 1" tapi tipis
- 1/4 biji kobis - di hiris
- 1/4 biji sengkuang- di potong 1 " tapi tipis
- 2 keping tahu kering- di rendam dan potong kecil
- 1 ikat kecil soo hoon- di rendam dan potong kecil
- 2 keping tempe*
- 2 keping tahu*(* di goreng, dah sejuk di potong kecil)
- 2 btng cili merah- di potong serong
- 2 btng serai- di titik
- 3 cwn santan cair*
- 3 cwn santan pekat*( saya guna 2 biji kelapa parut, kalau guna santan kotak, saya guna 2 kotak...200ml setiap satu kotak, selebihnya tambah air)
- garam dan sedikit gula
- 1/2 cwn minyak utk menumis
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 2 sudu besar udang kering
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar. Masukkan serai yg di titik.
- Tumis hingga terbit minyak. Masukkan sedikit air dan masukkan kentang yg di potong dadu tadi. Masak hingga sedikit empuk
- Masukkan carrot, kcng panjang dan sengkuang. Gaul sebati.
- Masukkan soo hoon, tahu kering, tempe, tahu dan kobis.
- Masukkan santan cair dan biarkan sehingga mendidih sambil di kacau.
- Masukkan cili merah yg di potong serong tadi dan masukkan santan pekat.
- Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Biarkan mendidih.
- Sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
- Hidangkan bersama nasi impit, lontong, ketupat ataupun bersama nasi putih.
Tie... ni aku bawa sepinggan nasi impit dengan sambal ikan bilis... minta secentong sayur lodehnya ye... he he ehhh
ReplyDeletefuhhhh - terasa nk makan sayur lodeh
ReplyDeleteWaaa... sedapnya makan sayur lodeh dgn nasi impit...
ReplyDeleteSedap! Lama x mkn, sy suka tuang kuah kacang byk2 atas dia. Nyum3
ReplyDeleteSkali skala masak lodeh macam tak konfiden..cari2 rujukan dlm intenet...jumpa blog ni..tumpang resepi cik Puan ye..tq
ReplyDelete