Friday, May 3, 2013

Carrot Apple Cake


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kek ni di buat masa hari pekerja yg lepas. Walau cuti hari bekerja, tapi surirumah mcm saya ni mmng sentiasa bekerja di rumah. Kek ni saya buat atas permintaan anak saya Seri yg mmng sukakan kek lobak merah ni. Masa belanja brng2 dapur aritu, Seri lah ambil carrot sampai 2 kilo. Saya pun tanya, nak buat apa dngn carrot banyak2 ni. Seri senyum je, dia kata nak makan mcm tu je dngn nak buat carrot jus...dlm hati ni berkata..iye2 je Seri ni. Last saya pun buatlah apa2 menu yg berkaitan dngn carrot ni. Sebelum ni buat carrot cupcakes, tapi tak sempat ambil gambar sbb masa tu dah mlm...mata pun dah ngantuk, jadi biar je mcm tu. Bila pagi tu anak2 dah bawa bekal ke sekolah...adalah tinggal beberapa ketul je. Tak kisahlah, asalkan di makan.

Kali ni saya buat saje je utk makan, padahal takde hari istimewa pun. Kalau dah teringin nak makan tu, jadi rajinlah pulak nak membuatnya. Kawan2 boleh juga lihat di Sini. Terima kasih pada penyumbang resepi. Pada peminat carrot cake tu, bolehlah mencubanya....mmng sedap sangat.






Bahan- Bahan
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bicarbonate
  • 1 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
  • Secubit garam halus
  • 1 cwn gula perang halus
  • 1/2 cwn gula castor
  • 4 biji telur
  • 1 cwn minyak jagung/masak
  • 100gm mentega, dicairkan
  • 200gm lobak merah, diparut- perah sikit airnya
  • 150gm apple hijau, diparut
  • 30gm hazelnut (Boleh ganti dengan kekacang lain... )- yg ni Yatie tak letak 
 Cara Membuat Kek
  1. Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
  2. Masukkan kesemua bahan lain.
  3. Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
  4. Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
  6. Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.
CREAM CHEESE TOPPING:
  • 250gm cream cheese- Yatie tambah 125 gm lagi
  • 4 sudu besar butter
  • 1/3 cwn gula icing, diayak
  • 1 sudu kecil jus lemon
*Cara2nya=> Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek yg telah sejuk tadi. Hias ikut kreativiti masing2.

**untuk kek di atas, Yatie buat dlm 2 loyang saiz 7inci. Bakar dlm 2 loyang berasingan. Sejukkan barulah ratakan kek sebelum di sapu topping.Sapukan cream cheese topping dan deco ikut kreativiti masing2.

10 comments:

  1. Wow! very gorgeous.... saya suka! saya suka!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yatie cayang..rajinnya dia wat kek karot epal...mcm sedap jer gabungan tuh, biasa makan karot + walnut...mesti kena cuba nih! Cantik jer deko2 simple pun... ^__^ berselera tgk..

    ReplyDelete
  3. sedapnye kek carrot ni...terliur plak tengok pagi2 ni..yummy

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum sedap tu carrot cake...cantik deconya..mcm ni kalau dekat boleh le tempah...x lama lg hari ibu boleh le buat lg

    ReplyDelete
  5. salam kak yatie..

    makan kek ni memang ngam dengan frosting chez tu..mengancam la..

    ReplyDelete
  6. Tie,
    minggu wingi aku ada buat kek lobak merah tapi orak tak jikuk gambar sebab elek betul tak ada hiasannya... he he ehh tapi wes entek dipangan! Wek mu ketok ayu banget...

    ReplyDelete
  7. CAntik kek tu ye... pasti sedap dan lazat... salam kenal pada semua ya..

    ReplyDelete
  8. cantik dan pastinya sedap deh!!

    ReplyDelete
  9. uwalah...ayu nei kak kekmu...saayu uwongei..arek mangan kek,tapi jarum timbang kito kok laju mbanget munggahei

    ReplyDelete
  10. salam yatie... perhhh!! sedap dn cantikk...mmg dh laama teringin nk wat....:) zila66

    ReplyDelete