Saturday, April 6, 2013

Sambal Telur Pecah Berlada

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sambal telur pecah berlada ni saya masak semalam. Kebetulan sibuk mengemas kain baju sejak balik dari Kuantan tu, saya pun masak menu ringkas je. Nasi lemak di gandingkan dngn ayam goreng dan sambal telur pecah berlada ni. Sebenarnya saya masak ikut resepi mak. Kalau mak masak sambal telur ni mesti lain sikit rasanya, sedap sangat pada saya. Bila dah sedap tu, mcm biasalah mesti korek2 resepi mak. Mak pun cakaplah letak itu dan ini, bila dah masak sendiri, baru puashati dan puas makan...mmng sedap telur masak mcm ni. Biasanya saya masak sambal telur guna cili kisar/lada kering kisar je, kali ni guna cili merah+cili padi.....mmng lagi sedaplah. Kalau tak percaya, kawan2 cubalah..mmng sedap...lebih sedap lagi bila di makan dngn nasi lemak. Kalau teringin nak merasa tu, bolehlah mencubanya, jom semak resepi mudah ni..



Bahan-Bahan
  • 6 biji telor
  • 1/4 cwn air asam jawa
  • 1 labu bawang besar-potong bulat
  • gula dan garam secukup rasa
  • air jika perlu
  • minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 4 tangkai cili merah
  • 10 tangkai cili padi merah/hijau
  • 1 labu bawang besar 
  • 3 biji bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1/2 cawan ikan bilis- buang kotoran dan cuci 
  • sedikit belacan
Cara Memasak
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar yg di potong bulat. Tumis sehingga sedikit layu. Masukkan bahan kisar  dan gaul rata. Kacau dan masak hingga terbit minyak.
  2.  Masukkan air asam jawa dan sedikit air. Gaul rata dan masukkan gula dan garam secukup rasa.
  3. Biarkan mendidih dan masak guna api sederhana je.
  4.  Pecahkan telur satu persatu tapi jangan bertindih ya. Kecilkan api dan biarkan telur separuh masak. Kemudian barulah terbalikkan sebelah lagi perlahan2.
  5. Bila dah masak sempurna dan cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.Sedap di makan bersama nasi lemak atau nasi putih panas.

6 comments:

  1. Nekcik pun suka buat resipi ni..makan ngan nasi panas atau kapit dengan roti

    ReplyDelete
  2. salah satu makanan yg kak ilah suka..hehehe senang nak masak.. masak sekolah dulu kak guna cili serbuk ..masak bawa bekal g sekolah..masa tu sekolah petang. makan dgn kawan2 bawa pokok depan sekolah hehe

    ReplyDelete
  3. Boleh cicah ngan lempeng nyior juga ni.... bestnyaaaaa

    ReplyDelete
  4. ringkas dan menarik sangat ni .. telur pun boleh diganti dengan ikan bilis..

    ReplyDelete
  5. sangat sedapp saya dah buat.. tapi saya campurkan telur masin dalam tu hihihihi ....

    ReplyDelete
  6. hdgn fevret sy jgk.. sllu buat sbb hsbnd sgt suka.. klo tiap2 hr buat pun xper kata nyer..

    ReplyDelete