Friday, April 26, 2013

Roti Naik - Liza Othman

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak kongsikan resepi roti naik resepi Liza Othman fb yg sangat popular.Sebenarnya banyak resepi roti naik, tapi kali ni saya cuba resepi ni pula. Sebelum ni guna resepi Roti Naik Tok Mak, dan Roti Naik Kak Pah JB. Kedua2 resepi ni mudah dan sedap. Kali ni kawan2 boleh cuba resepi dari Liza Othman pula. Jom semak resepinya.






 
Bahan-bahan
  • 1 biji telur campurkan dngn air sejuk,jadikan jumlahnya 265ml/gm
  • 500gm tepung roti (400gm tepung roti + 100gm tpng gandum pun boleh)
  • 40gm susu tepung
  • 100gm gula kastor
  • 11gm yis atau sepeket yis 
  • 80gm marjerin@butter
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1 sudu kecil bread improver 
Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
  2. Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1 1/2jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
  3. Bahagikan bulat2 kecil lebih kurang 50gm setiap satu kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi. Gliss roti dngn susu tepung yg di bancuh dngn sedikit air di permukaannya.
  4. Jika suka taburkan gula kasar dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
  5. Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.
**Resepi kat atas ni saya dpt dlm 2 loyang bulat 6 inci dan 1 loyang loaf 6x4 inci. Satu loyang saya tabur gula dan satu loyang lagi saya parut cheedar cheese kat permukaannya....dua2 sedap. Kalau guna loyang  bulat 6x4 inci dpt dlm 4 loyang.

11 comments:

  1. bestnye kak yati..zila pun teringin nak meroti jugak le

    ReplyDelete
  2. Salam Yatie..Terujanya tgk roti2 yg yatie buat ni tp bila mengenangkn kena buat cara 'manual' trbantut la..
    Kena ngendeng Encik HB suh beli mixer/breadmaker :)

    ReplyDelete
  3. gerammnya tengok roti2 yg montok2 gebu tu kak.....

    ReplyDelete
  4. ni yg terasa nk bli bredmaker balik

    ReplyDelete
  5. aslmkum yatie..sedapnya dapat makan roti panas2 .. semerbak bau roti

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak yaite.. Ya Allah cantik dan gebunya roti.. Geram tengok rasa nak makan cicah air teh.. Mesti wangikn bau dia masa lepas masak.. Jue nak cuba la tp tak tau la jadi ke tidak..

    ReplyDelete
  7. nmpk lembut..dah lm nk try resepi ni tp tak kesempatan jer..bila tengok k.yatie buat makin teringin nk cuba..

    ReplyDelete
  8. kebetulan.....saya pun ada buat roti ni minggu lps, memang gebus!!!!

    ReplyDelete
  9. saya pun dah try buat yang version bluebery cheese punya sedap..

    ReplyDelete